Johannesburg

Al bijna drie jaar schrijft Wies Sanders op www.urbantvguide.nl over actuele televisieprogramma’s over architectuur en stadscultuur. De directeur van het Architectuur Film Festival Rotterdam doet dat vanaf deze week ook op dit weblog. Sanders houdt je op de hoogte!

De stad telt zo’n acht miljoen inwoners en houdt er een triest record op na: dat van meest gewelddadige stad ter wereld. Tachtig moorden, 180 verkrachtingen en vijftig gewapende overvallen, niet per jaar of per maand, maar per week!

Het geweld en de criminaliteit beperken zich niet tot de arme townships zoals Soweto, het heeft allang ook de betere wijken van voornamelijk blanken bereikt in het noorden van de stad.Tachtig procent van de gezinnen in de betere wijken zijn aangesloten op alarmsystemen en sluiten een contract af met veiligheidsfirma’s. Een druk op de knop en vijf minuten later zijn de security agents ter plaatse!

Het leven in Johannesburg is fijn, zegt een Française, als je er de hoge hekken – vier meter – en het prikkeldraad bij wilt nemen. En de sporadische inbraken natuurlijk. De cameraploeg bezoekt welgestelde Zuid-Afrikanen die gebarricadeerd leven en gaat ’s nachts op patrouille met politiemannen en privé-milities.

Reportage van Daniel Lainé

Donderdag 9 april 2009 om 23.20 uur op CANVAS: Johannesburg – Capitale mondiale de la violence