Soundtrackcity Zuidas 500pxMet een koptelefoon op je eigen buurt leren kennen. Dat wordt voor veel Amsterdammers mogelijk bij de lancering van het project Soundtrackcity in september. ‘Voorlopig maken we geluidswandelingen voor de hoofdstad, maar onze ambitie is veel groter.’

De enthousiaste projectcoördinator Michiel Huijsman vertelt graag over de acht rondleidingen door acht verschillende buurten in Amsterdam. ‘Het wordt een heel speciale beleving voor mensen die de tour gaan doen. De geluidswandelingen zullen beschikbaar gemaakt worden via onze website of op mp3-spelers die af te halen zijn in lokale culturele centra. Het is dan ook geen middle of the road-project zoals de vele toeristische geluidsrondleidingen over de Wallen. ‘Elke wandeling van Soundtrackcity wordt gemaakt door twee kunstenaars die samenwerken met buurtbewoners. De kunstenaars zorgen voor een auditief artistiek effect, de buurtbewoners voor de nodige betrokkenheid,’ geeft Huijsman aan.

Het idee ontstond twee jaar geleden toen regisseur Renate Zentschig een geluidswandeling door de Zeeheldenbuurt maakte. Huijsman: ‘Na de presentatie ervan reageerden mensen zo enthousiast, dat Renate mij vroeg om samen met haar het project te ontwikkelen. ‘Inmiddels hebben we onder andere het Amsterdams Fonds voor de Kunst als financiële partner bereid gevonden, waardoor we de rondleidingen gratis zullen aanbieden. Daarbij verwachten we vooral buurtbewoners en oud-buurtbewoners, maar ook voor andere mensen is het natuurlijk erg interessant om Amsterdam op een andere manier te leren kennen!’ aldus de projectleider.

Voorlopig wordt alleen Amsterdam aangedaan door de kunstenaars. ‘Maar we zijn in gesprek met organisaties in onder andere Groningen, Rotterdam en Utrecht. We hopen dat het idee van Soundtrackcity ook populair wordt in die steden!’ Het project gaat gelijktijdig met De Eeuw van de Stad in première: in de tweede helft van september. ‘We organiseren een evenement in één van de wijken waarbij de eerste geluidswandeling gepresenteerd wordt. Daarna komt er elke dag een nieuwe tour beschikbaar. Die zijn dan vanaf soundtrackcity.nl te downloaden.’