teaser nieuwgein Nieplek2076

Eind jaren ‘50 stelde de Werkcommissie Westen des lands voor om een “overloop” van de gemeente Utrecht te bouwen voor 20.000 personen aan de zuidzijde van rijksweg 12. Deze opdracht werd uitgevoerd door de provincie Utrecht, zij offerde de dorpen Jutphaas, Vreeswijk en IJsselstein op omdat daar toch al industrie was geplaatst die niet meer in de Domstad paste.
De concrete bouw begon pas in 1974, maar stopte tot op heden niet. De voorstad Nieuwegein groeide groter dan haar moederstad Utrecht! En er wordt nog steeds gebouwd, al slaan er geen blokken meer op heipalen. Dit jaar werd door de Bouwcombinatie Stadshuis Nieuwegein VOF de eerste paal voor een nieuw stadhuis geschroefd.

In 1994 bezocht Klaas Vos deze steenpuist van Utrecht.

Over Nieuwegein aan de Lek is nog veel meer…