droomstad_logo_grootDROOMSTAD

In de zomer van 2009 heeft de VPRO voor het project Droomstad aan stadsbewoners gevraagd wat hun stad leefbaar maakt en wat écht werkt. Of het nu gaat om een boodschappendienst, nieuw speelterrein, schoonmaakactie, vindingrijke parkeeroplossingen of architectuur – zolang het de straat of buurt maar mooier en beter leefbaar maakt. Van Eindhoven tot Amsterdam en van Den Haag tot Utrecht kwamen ideeën en oplossingen voor stadsproblemen. Van alle inzendingen zijn filmpjes gemaakt die voor iedereen te zien zijn op eeuwvandestad.nl/droomstad. Het doel van Droomstad is om zoveel mogelijk andere bewoners en bestuurders te inspireren om zelf hun stad leefbaarder te maken.

DROOMSTAD PUBLIEKS- EN JURYPRIJS

Publiek en een jury – bestaande uit drs. Jetteke Bolten-Rempt, voormalig directeur van het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden, en Jenno Witsen, voormalig directeur-generaal ruimtelijke ordening VROM en oud vice-voorzitter van de VPRO – kozen uit alle inzendingen de beste oplossingen. Op donderdag 10 december 2009 zijn in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam de Droomstad Publieksprijs en Juryprijs uitgereikt.

De winnaar van de Droomstad Publieksprijs is Resto VanHarte, waarop de meeste stemmen werden uitgebracht. De Droomstad Juryprijs ging naar de Noorderparkkamer. Aan de publieksprijs werd een bokaal en het bedrag van 1000,- euro ter ondersteuning van het project verbonden. De juryprijs bestond uit een bedrag van 500,- euro.

DROOMSTAD-DVD

Voorts werd de Droomstad-dvd met de 40 filmpjes gepresenteerd. Dit ‘Witboek Droomstad’ zou ook als inspiratie en studiemateriaal verstrekt kunnen worden aan beleidsmakers, stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars.

> Bekijk het Droomstad-filmpje van Publieksprijs-winnaar Resto VanHarte
> Bekijk het Droomstad-filmpje van Juryprijs-winnaar Noorderparkkamer
> Lees het Juryrapport Droomstad Juryprijs 2009
> Lees hier het persbericht over de Droomstad prijsuitreiking

Droomstad is een onderdeel van Eeuw van de Stad, een crossmediaal project van de VPRO op televisie, radio, internet en in de gids, in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Meer info: eeuwvandestad.nl/droomstad en droomstad@vpro.nl

Eindredactie Droomstad: Wim Schepens / Camera & montage: Frithjof Kalf / Webcoördinatie: Joop Hopster / Projectcoordinatie: Bregtje van der Haak / Producent: Janneke van der Kerkhof

“Droomstad” wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur