[Nederland 2]


Get Microsoft Silverlight

‘Aan de overkant van de crisis ligt een betere stad’
Richard Florida – Who’s Your City?

1. Tegenlicht I amsterdamOm in de toekomst te kunnen overleven is groei onontbeerlijk. Voorwaarde voor die toekomstige groei, zeker in tijden van crisis, is een nieuw type aanjager: in de woorden van economisch geograaf Richard Florida een ‘megaregio’. Tegenover leegloop en krimp op het platteland staat gelijktijdige bevolkingsgroei in metropolen en mega-regio’s. Volgens Florida zijn de megaregio’s belangrijker dan steden, belangrijker zelfs dan landen. De vraag is nu: hoe kunnen deze gebieden (blijven) groeien op een duurzame, ecologisch verantwoorde wijze, en met behoud van leefbaarheid en sociale standaarden?

In Nederland heeft alleen Amsterdam metropolitane ambities. In december aanstaande verschijnt een structuurvisie voor de hoofdstad tot het jaar 2040. Werktitel: ‘Amsterdam, kernstad van de metropoolregio’. Van welke regio wordt Amsterdam dan de kern? Wat betekent dit alles voor het aloude concept Randstad? En voor Rotterdam, tweede stad van Nederland?

Tegenlicht peilt de visies en de meningen, in binnen- en buitenland. Met economisch geograaf Richard Florida (Toronto), stedensocioloog Saskia Sassen (New York/London), de Amsterdamse stadsplanner Zef Hemel, de jonge activist en onderzoeker Merijn Oudenampsen, en professor in de landschapsarchitectuur Adriaan Geuze, vanouds kritisch denker over ruimtelijke ordening en planning in Nederland.

> Meer over deze uitzending op de website van Tegenlicht. Hier vind je ook nadere info over de Randstad-visie, bij het artikel ‘Groei in de regio: de toenadering tot Almere’.

Duur: 50 minuten

Regie/research: William de Bruijn
Camera: Maarten Kramer/Alexander Oey/Adri Schrover
Geluid: Mark Witte/Bert van den Dungen/Charles Kersten
Montage: Jeroen van den Berk
Samenstelling: Jos de Putter
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie Tegenlicht: Jos de Putter / Doke Romeijn
Eindredactie IABR: George Brugmans

Een coproductie van VPRO en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.