[Nederland 2]


Get Microsoft Silverlight

De Franse president Sarkozy wil niet alleen – zoals zijn voorgangers –  een prestigieus gebouw in zijn naam laten bouwen, hij wil de toekomst van de stad Parijs vormgeven. Daarom nodigt hij in de zomer van 2008 tien vooraanstaande architecten uit om een plan te maken voor de duurzame groei van Parijs. Hoe ziet Parijs er over twintig, dertig, veertig jaar uit?

3. Tegenlicht Grand ParisVoor de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Winy Maas van het bureau MVRDV staat er veel op het spel. Met negen andere teams, waaronder die van de Franse sterarchitecten Jean Nouvel en Christian de Portzamparc, is zijn Rotterdamse bureau geselecteerd om mee te denken over het omvormen van Parijs en zijn voorsteden tot ‘metropool van de 21ste eeuw’. Maar hoe doe je dat en hoe blijf je overeind in de maalstroom van macht, media en architectuur?

Tegenlicht volgt een jaar lang de ontwikkelingen rond het prestigieuze project ‘Grand Paris’ door de ogen van de Nederlandse architect en deelnemer Winy Maas.

> Meer over deze uitzending op de website van Tegenlicht.
> Deze film is onderdeel van de DVD-box Eeuw van de Stad.

Lengte: 50 minuten

Regie: Bregtje van der Haak
Camera: Nils Post
Geluid: Benny Jansen, Marc Wessner, Mark Witte
Montage: Elmer Leupen
Research: Barbara Coolen en Marijntje Denters
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie IABR: George Brugmans
Eindredactie VPRO: Doke Romeijn en Jos de Putter

Een coproductie van VPRO en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.