[Nederland 2]


Get Microsoft Silverlight

De spiegelende gevels van Gurgaon, een satellietstad van New Delhi, staan symbool voor India’s ongekende economische groei. Gurgaon is begin deze eeuw door de grootste projectontwikkelaars ter wereld gebouwd. De stad – met 4 miljoen inwoners, maar weinig of geen infrastructuur –  is een prototype, dat met de groei van de Aziatische middenklasse mogelijk honderden malen gekopiëerd zal worden. Maar hoe levensvatbaar is dit type nieuwe stad?

5. Tegenlicht GurgaonBewoners van de gated communities van deze geprivatiseerde stad geven inzicht in hun verlangens, hun angsten en in het nieuwe zelfvertrouwen van de Indiase middenklasse. Aan de rand van de globalisering zien we welke gevolgen de kredietcrisis en de groeiende kloof tussen rijk en arm hebben voor Gurgaon en de psyche van zijn bewoners.

> Meer over deze film op de website van Tegenlicht.
> Deze film is als ook als download beschikbaar, en tevens onderdeel van de DVD-box Eeuw van de Stad.

Lengte: 50 minuten

Regie: Marije Meerman
Camera: Mies Rogmans
Geluid: Antoin Cox
Research: Raghu Verma en William de Bruijn
Montage: Patrick Minks
Productie: Janneke van de Kerkhof
Eindredactie IABR: George Brugmans
Eindredactie VPRO: Doke Romeijn, Jos de Putter en Bregtje van der Haak

Een coproductie van VPRO en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.