Teaser Den BoschWat heeft Barcelona dat Den Bosch niet zou kunnen krijgen, dachten ze in de Noordbrabantse hoofdstad. En zo werden de Spaanse archtecten Beth Gali en Oscar Tusquets aangetrokken om het Tolbrugkwartier in te richten.  Mogelijke angst voor nieuwe Spaanse overheersing in Zuid-Nederland werd weggenomen door een ander plan bij de Nieuwe Spoorzone. Daar werd de westzijde van het station via een voetgangersbrug onderdeel van de Bosche binnenstad. Het nieuwe Paleis van Justitie werd ontworpen door de Belg Charles Vandenhove. Maar ook Nederlandse architecten als Gerard Derks kregen een kans.

Dan was er nog leven buiten de Bosche veste. Net als in het centrum werd in het westen en het noorden volop ge- en verbouwd. De Marokkaans Islamitische vereniging stichtte ten noorden van de Citadel de Arrhama-Moskee. Aan de andere kant van de ‘ versterkte burcht’ onderging museum Het Kruithuis een ingrijpende verbouwing. Architect Borek Sipek ontwierp het plan “Verzonken Stad” , groef het museum wordt uit tot historisch niveau.

Den Bosch 1 en Den Bosch 2  luister naar de wandelingen die Marjoke Roorda door Den Bosch maakte.

En ga voor meer naar het archief van De Plek Den Bosch 1 en Den Bosch 2.