[Nederland 2]

Staying Joburg 15De binnenstad van Johannesburg is één van de meest gewelddadige gebieden van de wereld. Door de wetteloosheid in deze stedelijke jungle durven veel NGO’s zich hier niet te vertonen. De meeste kantoorpanden staan leeg of zijn gekraakt en worden bewoond door diverse groepen illegale Afrikanen uit naburige landen. We volgen Ismail Farouk, sociaal-geograaf en één van de weinigen die toegang heeft tot deze gemeenschappen, op zijn zoektocht naar oplossingen om de binnenstad schoon, veilig en leefbaar te maken.

De stad maakt zich intussen op voor het WK-voetbal in 2010. De FIFA heeft een masterplan gemaakt om delen van de  binnenstad schoon te vegen zodat de wedstrijden zonder problemen gehouden kunnen worden, maar gaat dit lukken? En wat voor gevolgen heeft dit voor al die duizenden migranten?

> Meer over deze uitzending op de website van HollandDoc.
> Deze film is ook als download beschikbaar, en tevens onderdeel van de DVD-box Eeuw van de Stad.

Lengte: 58 minuten

Regie, camera en montage: Rob Schröder
Geluid: Jabu Mxhaka
Online montage: Chris van Oers
Productie: Aryan Kaganof, Ilse van Huisstede, Karin Vermeulen
Research: Shiuan-Wen Chu
Eindredactie IABR: George Brugmans
Eindredactie VPRO: Barbara Truyen

Met speciale dank aan:

Ismail Farouk
Zack Sejephala
Mphethi Morojele

Een coproductie van VPRO en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.