[Nederland 2]


Get Microsoft Silverlight

Andala, Maria, Nick en Dong Bing leven op vier verschillende continenten maar hebben één ding gemeen: ze hebben besloten om een nieuw leven te beginnen in de grote stad. Een half jaar lang worden deze vier nieuwkomers gevolgd door de correspondenten van Metropolis.

558Iedere nieuwkomer heeft een droom: zondagskind Nick komt naar New York om er te slagen als acteur op Broadway, Maria is het Colombiaanse binnenland ontvlucht om in hoofdstad Bogota te zoeken naar een veilige plek voor haar twee kinderen. Iedere nieuwkomer heeft ook zijn eigen strategie.  Terwijl Dong Bing heel kieskeurig is bij het zoeken naar werk in Shanghai, accepteert Andala in de Zambiase hoofdstad Lusaka elk baantje dat hij maar kan krijgen. Vier nieuwkomers: wie zal slagen, wie niet? En hoe ver moeten ze gaan om opgenomen te worden in de nieuwe stad?

Speciaal voor Eeuw van de Stad heeft buitenlandprogramma Metropolis, met een netwerk van meer dan 50 correspondenten, een extra lange uitzending gemaakt. Vier correspondenten op vier verschillende continenten laten zien wat verstedelijking in hun land inhoudt en hoe het is om in hun stad als nieuwkomer je weg te vinden. Vanaf het allereerste moment van aankomst volgen ze de vier nieuwkomers terwijl ze zoeken naar werk, vrienden en een huis. Deze zoektocht is vol valkuilen; bureaucratische molens, oplichters en gezichtsverlies. Maar alle vier zijn ze vastberaden om onderdeel te worden van de stad.

> Bekijk ook video’s over hoe het verder liep met Maria, Nick en Dong Bing op de site van Metropolis TV.
> Deze film is onderdeel van de DVD-box Eeuw van de Stad.

Lengte: 50 minuten

Regie:
Alejandro Chaparro en Leo Rua Puerta (Bogotá)
Cleopatra Hamaambo (Lusaka)
Bas Roeterink (Sjanghai)
Kel O’Neil en Eline Jongsma (New York)

Samenstelling: Eva de Breed
Productie: Alex Klippel
Montage: Jos Verduyn Lunel
Mixage: Marcel Warnas
Eindredactie VPRO: Stan van Engelen en Eddie Wölcken
Eindredactie IABR: George Brugmans

Een coproductie van VPRO en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, met steun van Hivos.

Binnenkort start de nieuwe reeks Metropolis-afleveringen: vanaf vrijdag 9 oktober 2009 wekelijks op Nederland 3.