[Nederland 2]


Get Microsoft Silverlight

Een herhaling van de Tegenlicht-uitzending Rising Gulf: een portret van de Golfstaten Dubai en Abu Dhabi, toen de champagne nog vloeide en alles nog goud was wat er blonk.

106Sinds de wereldwijde financiële crisis heeft toegeslagen hebben veel opkomende economieën hun groeiscenario aanzienlijk moeten bijstellen. Zo ook het Golfstaatje Dubai dat nog geen 2 jaar geleden gold als het economische  wonder van de Arabische wereld. Een moderne samenleving, die haar religieuze wortels niet verloochent, efficiënt geleid en behorend tot de top 10 van de groei-economieën in de wereld. Inmiddels is de jubelstemming in het Golfstaatje aanzienlijk bekoeld.

Nog geen 2 jaar geleden gold Dubai met zijn palm-eilanden en mega-wolkenkrabbers als het walhalla voor vastgoedinvesteerders. Nu ligt de helft van de bouwprojecten er roerloos bij en zijn de huizenprijzen gehalveerd.

Buurstaat Abu Dhabi (dat samen met Dubai en 5 andere emiraten de Verenide Arabische Emiraten vormt), besloot begin dit jaar om Dubai een financiële injectie te verlenen van 10 miljard US dollar. Daarmee is Dubai voorlopig uit de brand, maar de vraag is voor hoe lang?

Nog geen veertig jaar geleden trok de bevolking van Dubai en Abu Dhabi met tenten door de woestijn, tot in 1967 de olie werd ontdekt. Sjeik bin Zayed al Nayhan, stamvader en oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten, besloot met vooruitziende blik dat zijn land de sprong naar de moderne wereld moest maken. In hoog tempo verrezen glimmende megasteden en artificiële droomeilanden. In nog geen vijftien jaar wist Dubai zich te lanceren als toeristische hotspot van het Midden-Oosten, waar beroemdheden als Michael Jackson en David Beckham graag gezien worden. Dubai ontpopte zich ook als het zakelijke en financiële centrum van de regio.

Het meer behouden Abu Dhabi maakt zich met de komst van dependances van prestigieuze musea als het Amerikaanse Guggenheim en Franse Louvre op om het culturele zwaartepunt van de regio te worden. Maar met de import van de moderne wereld, liften ook westerse normen en waarden mee. Wat betekent dit voor de traditionele, van huis uit conservatieve Emirati’s? Hoe combineren zij een geïmporteerde moderne Westerse levensstijl met hun traditionele, door de Islam ingegeven normen en waarden?

Tegenlicht reisde af naar Dubai en Abu Dhabi om te zien wat het betekent als een moderniseringsproces dat meestal meer dan honderd jaar vergt, in tien jaar tijd wordt doorgevoerd.

Lengte: 50 minuten

Regie: Shuchen Tan
Research: Gijs Meyer Swantee
Eindredactie: Jos de Putter / Doke Romeijn