Naast Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten heeft ook China plannen voor een eco-city. Aan de monding van de Yangtze wil China een stad laten verrijzen die het milieu niet belast: Dongtan. Zo wil China een van de voorlopers worden op het gebied van groen bouwen. Het project moet daarnaast een icoon worden van de bredere vooruitgang van China, een bevestiging van de groeiende macht van de Chinese economie.

Dongtan is dus meer dan een groen project: het moet de groei van China symboliseren. Op een oppervlakte ter grote van Manhattan zal een blauwdruk verschijnen voor de stedenbouw van de toekomst. Naar verluid zal de stad geen CO2 uitstoten en geen afval produceren. Daarnaast zal ongeveer de helft van de groene droomstad landbouwgebied en parken omvatten.

Het plan is daarmee dubbel groen: zowel qua verbruik als qua vorm. Dongtan komt in veel aspecten overeen met Masdar, de eco-city in Abu Dhabi. Het verschil is dat Dongtan een deel zal worden van Sjanghai en dus geen ‘losse stad’ zal zijn.