[Radio 1]

Ooit werd Detroit de modernste stad ter wereld genoemd. De grote auto-industrieën – Ford, Chrysler en General Motors – brachten welvaart en aanzien. Tot halverwege de vorige eeuw werkte de stad als een magneet. Veel zwarten uit de armoedige katoenindustrie trokken naar het noorden. ‘In Detroit zag ik voor het eerst een honderd dollar biljet!’, zegt een oude bluesman in de reportage. Voor de Afro-Amerikaanse bevolking bood werken in de auto-industrie met zijn sterke vakbond de kans om een middleclass lifestyle te ontwikkelen.

Totdat de klad erin kwam. De industrie trok naar het goedkopere achterland. De bevolking is sinds de jaren zestig teruggelopen tot minder dan een miljoen, vooral arme, Afro-Amerikaanse bevolking. De stad is failliet en de criminaliteit is hoog. Lichtpuntje is de filmindustrie die recentelijk interesse voor de stad kreeg. Want in Detroit heb je locaties in alle gradaties van verval, leegstand en verwoesting direct voorhanden.

Beluister de driedelige radiodocumentaire op de website van Bureau Buitenland.

Lengte: 2 x 18 minuten

Regie: Jacqueline Maris in samenwerking met Jan Donkers en Daimon Xanthopoulos.