Amsterdam is helaas niet dé Europese Groene Hoofdstad geworden. De stad was samen met acht andere steden genomineerd voor deze titel maar moest de eer aan Stockholm en Hamburg laten. Deze steden mogen zich in 2010 en 2011 Europese Groene Hoofdstad noemen. Het feit dat veel Amsterdammers fietsen, een van de punten die de stad opvoerde, was niet genoeg om de titel in de wacht te slepen.

De prijs, die op 24 februari in Brussel werd uitgereikt, is in het leven geroepen om groene oplossingen te stimuleren voor problemen die door verstedelijking ontstaan. Om voor de prijs in aanmerking te komen moeten steden kunnen bogen op een verleden van hoge standaarden van milieuvriendelijkheid, ze moeten ‘groene’ toekomstplannen hebben en een functie als rolmodel voor andere steden hebben. Op deze drie punten scoorde Amsterdam net niet hoog genoeg, toch was wethouder Marijke Vos al blij met de bereikte finaleplaats. Vooral omdat Amsterdam de enige Nederlandse stad was die doordrong tot de eindstrijd.

Toch is dit niet het einde van de kandidatuur van Amsterdam als Europese Groene Hoofdstad, want voor 2012 wordt er nu al gespeculeerd over een hernieuwde inschrijving.