Singapore Inc.Suzanne Roggeveen legt voor De Eeuw van de Stad een archief aan waarin beeldmateriaal over de stad verzameld wordt. Voordat dit archief deze zomer online beschikbaar komt, bericht Suzanne op dit weblog over de mooiste stukjes televisie die zij tegenkomt.

Normaal gesproken spreekt men van een eiland in de stad. In Singapore is het precies andersom. Singapore is een stad op een eiland. Eigenlijk zelfs een eiland dat een stad is geworden. Tegenlicht maakte er de documentaire Singapore Inc. over.

Singapore is in 1965 onafhankelijk geworden van Maleisië. Op dat moment was de heersende opinie dat Singapore het niet ging redden. Singapore werd echter een van de welvarendste staten van de wereld.

Hoe kan een klein stadstaatje als Singapore zo welvarend worden? Als het aan een van de ministers van Singapore ligt, komt het doordat de leiders van het land zo doortastend waren. Wat Singapore ook anders maakt dan andere steden is dat verschillende filosofieën en ideologieën gecombineerd en in de praktijk getest worden. Werkt het niet? Dan wordt het weer afgeschaft.

De regering combineert communisme met kapitalisme. Bovendien garandeert de regering zijn burgers werk, zorg en onderwijs. Het onderwijs en de zorg zijn van hoog niveau. En mocht iemand zijn of haar baan kwijt raken zorgt de regering voor een nieuwe baan. Ligt het inkomen van deze baan onder het niveau van de vorige baan, dan vult de regering het aan.

Maar! Waar is de “maar” in deze documentaire?

Volgens deze documentaire is Singapore het walhalla van de handel, het toppunt van goed onderwijs en een creatief voorbeeld van regeren. Een klein kritiekpunt is te zien in de demonstraties die op het plein worden gehouden. Echter, er wordt niet ingegaan op de inhoud van de demonstratie, maar op het punt dat de regering demonstraties toe staat.

De minder goede aspecten van Singapore komen niet echt naar voren. Het is bijvoorbeeld niet te zien hoe de verschillende bevolkingsgroepen gescheiden leven en conflicten hebben met elkaar.

Hoewel ik dus de “maar” mis, is het wel een interessante documentaire. En het is ook wel eens goed om de positieve punten van een nieuwe stad te zien. De meest interessante aspecten die in deze documentaire van 9 februari 2009 naar voren komen, zijn volgens mij de pragmatische instelling van de regering, een kijkje in het dagelijks leven van internationale zakenmensen en het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Kijken dus, naar dit stadstaatje in zee!