Said BensellamAl bijna drie jaar schrijft Wies Sanders op www.urbantvguide.nl over actuele televisieprogramma’s over architectuur en stadscultuur. De directeur van het Architectuur Film Festival Rotterdam doet dat vanaf deze week ook op dit weblog. Sanders houdt je op de hoogte!

Saïd Bensellam (37) heeft in de zeventien jaar dat hij als portier in het Amsterdamse nachtleven heeft gewerkt een reputatie opgebouwd. Zijn ervaring en gezag gebruikt hij tegenwoordig om de vele problemen die er in Bos en Lommer zijn op te lossen. Met name de harde kern van de probleemjeugd in Bos en Lommer, net als hij veelal van Marokkaanse afkomst, luistert wel naar Saïd, waar overige welzijnsinstellingen, politie en justitie geen vat op hen hebben.

Maar zijn onorthodoxe manier van werken en handelen wordt met argusogen gevolgd door de gevestigde welzijnsorde. Die zien hoe hij zaken gedaan krijgt, daar waar zij in tekortschieten en ook nog voor een schijntje van de financiële middelen die zij krijgen. Ook voor de lokale politiek is Saïd een ongeleid projectiel. Als ongediplomeerde jongen van de straat, die zijn middelbare school niet heeft afgemaakt, weet men niet goed wat men met hem aan moet. Hij is autonoom en danst naar niemands pijpen. Soms lijkt het wel of ze eerder zijn macht in de wijk willen beteugelen dan dat ze hem als constructieve partner beschouwen in het aanpakken van de problemen in de wijk. En die zijn er. Recent heeft de overheid uit radeloosheid nog maar weer eens veertig miljoen uitgetrokken voor de Marokkaanse probleemjeugd. En onlangs is uit een gelekt rapport van VROM gebleken dat de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer op de lijst van Vogelaarwijken als meest problematische buurt staat genoteerd.

Tegenlicht laat zien hoe een Marokkaans straatschoffie heeft kunnen uitgroeien tot de ongekroonde koning van Bos en Lommer. Van dichtbij zien we hoe Saïd te werk gaat, wat hem drijft en wat zijn manier van werken zo succesvol maakt. Tegelijkertijd zien we ook de eenzame strijd die hij moet leveren tegen de gevestigde orde en de persoonlijke tol die hij hiervoor moet betalen. (VPRO Tegenlicht)

Maandag 20 april 2009 om 20.55 uur op Nederland 2
Tegenlicht – de ongekroonde koning van Amsterdam West (na uitzending terug te zien)