cloud

Als een dorp uitgroeit tot boomtown is er niet automatisch steedse allure. Zo was in 1996 na de razende groei van Apeldoorn het stadhuis aan de markt te klein en het plein trouwens ook. Verder was er een barbaars gevoel van ontworteling in de mensen.  Daar moest dus iets gebeuren.

In het centrum werd de dorpskern verbouwd tot modern stadscentrum, compleet met voetgangersgebied, fietspadensysteem, een representatief station en een nieuw museum. En als klap op de vuurpijl werden marktpleintje, 19e eeuws stadhuis en stadskantoor ingeruild voor een stralend wit paleis aan een magna marktplein.
In de vrijgekomen grond bleken beschaafde christenen te rusten, zodat de Apeldoorners hun beschaving konden rebooten op eeuwenoude traditie. En zo werden er nog een paar oude waarden gekoesterd zoals de groene omgeving met de sprengen en beken. Een paar leuke gewoontes werden in stand gehouden: apies kijken en stoomtreinrijden.

Marjoke Roorda bezocht Apeldoorn in twee delen:  op 17 januari:

Luister de mp3

en op 21 januari:

Voor meer informatie kunt u naar het archief van De Plek: Apeldoorn 1 en Apeldoorn 2