Forum_eflyerMorgen gaat het Internationaal Amsterdams Film Festival van start. Met dit jaar als thema: Re-imagining the City. Meer audiovisueel voer over de stad dus, maar ook een interessant forum over het stedelijk leven in De Balie. Uitgangspunt: Steden worden niet gebouwd door architecten, maar door hun bewoners!

Zaterdag 10 oktober 18.00, De Balie, grote zaal. www.iaff.nl

In het tijdperk van supersteden wordt de kwestie hoe deze steden veranderen en hoe de bewoners ervan met hun steden interacteren, steeds urgenter. Dit jaar nodigt het Internationaal Amsterdams Film Festival bewoners en kunstenaars uit om deel te nemen aan de dialoog en om uiting te geven aan hun angsten, verwachtingen, hoop en visie van het stedelijk leven, nu en in de toekomst. Van persoonlijke verhalen tot de ervaringen van collectieve gemeenschappen – het is tijd om te onderzoeken hoe steden veranderen en hoe wij (kunnen) bijdragen aan deze veranderingen.

Presentaties van o.a.:
• Hans Vermeulen [DUS Architects] en Ekim Tan [architect TU - Delft]: Gecekondu
Tijdens hun presentatie zullen Hans Vermeulen en Ekim Tan ingaan op het project ‘Gecekondu’. Die naam betekent in het Turks zoiets als ‘gebouwd in één nacht’ en slaat op een gewoonterecht uit Istanbul, dat teruggaat tot ver in de Ottomaanse tijd. Grote delen van Istanbul zijn zo ontstaan en sterker nog, ontstaan zo nog steeds. Wat gebeurt er als we begrippen als tijdelijk spontaan gebruik, het opeisen van ruimte en nomadisch leven naar Nederland halen?
•Wouter Osterholt en Elke Uitentuis (NL): Model Citizens
‘Model Citizens’ is het resultaat van een onderzoeksproject in de wijk Anthikana, uitgevoerd tijdens een artistin-residence periode in de Townhouse Gallery in Cairo. Het project presenteert de visie van de bewoners op de toekomst van hun buurt.Een belangrijk onderdeel van het tentoongestelde werk is een maquette van de omgeving. De bewoners werden op deze wijze gestimuleerd te reflecteren op hun omgeving en werden ze in staat gesteld na te denken over wat zij graag zouden willen veranderen en verbeteren. Het schaalmodel veranderde geleidelijk in een utopisch model, gezien vanuit het perspectief van de mensen die de omgeving
dagelijks gebruiken.
• Camila Bustamante (PE): Lima 2427
Over slechts 418 jaar zal Lima’s metrosysteem volledig functioneren. Of toch niet? De uit Peru afkomstige kunstenares Camilla Bustamante wil de publieke discussie over niet waargemaakte beloften voor Lima’s metro aanwakkeren door te speculeren over een denkbeeldige ingebruikneming voorspeld voor 2427.
• Henriette Waal van Wilde Westen (NL) [Stedelijk in de Stad + Marjetica Potrc ] : The Cook, the armer, His Wife and Their Neighbour
Hoe kun je een gevoel van gemeenschap creëren tussen de bewoners van Amsterdam-West in een tijdperk waarin afbraak en herontwikkeling het nieuws van de dag is. Kan culturele vernieuwing van de buurt bereikt worden door lokale voedselproductie? Het heropeisen van de winkel van een oude slager wordt een plek waar mensen kennis en tradities kunnen delen door middel van koken.