Onderdeel van de IABR is  Vrijstaat Amsterdam, een tentoonstelling en debatten over de toekomst van Amsterdam. Hoe ziet Amsterdam er in 2050 uit? Wat zou er kunnen gebeuren met de Noordelijke IJ-oevers, de Oostelijke Eilanden, het Nieuwe Diep, de kop van de Amstelscheg, Zuidoost, de Gaasperplas, de Nieuwe Meer, de Sloterplas en de Westelijke IJ-oevers? Deze vragen zijn het uitgangspunt van Vrijstaat Amsterdam.

Beeldmerk Vrijstaat AmsterdamNegen stedenbouwkundige bureaus en tientallen studenten kregen de vrije hand en mochten dromen. Hun ideeën en ruimtelijke ontwerpen voor de stad zijn in enorme maquettes te zien in het paviljoen in de Tolhuistuin op de noordelijke IJ-oever tegenover Station Amsterdam Centraal.

Naast de tentoonstelling is er een avondprogramma met verhalen en discussies. Aan het woord komen de negen ontwerpteams, politieke partijen, dichters, filosofen, daklozen, creatieven, studenten, bewoners en ondernemers.

Ook worden tijdens de tentoonstelling iedere zondagmiddag documentaires vertoond die zijn uitgezocht door het IDFA. Het filmprogramma is hier te vinden.

Dagelijks is de film ‘100 jaar Vrijstaat ‘ te zien. De film is samengesteld uit archiefbeelden van Amsterdam vanaf het begin van de twintigste eeuw. Rode draad in de film is de enorme aantrekkingskracht die Amsterdam heeft op vrijheidszoekers. Een stroom van fragmenten komt op je af: van feestvierders en van krakers, van politici en kunstenaars.

Vrijstaat Amsterdam: van 27 september tot en met 8 november 2009.

Locatie: Het paviljoen in de Tolhuistuin, de noordelijke IJ-oever tegenover het Centraal Station Amsterdam.