Foto van ApollyonOnlangs moest minister van Wonen en Wijken Eberhard van der Laan het tot zijn eigen verbazing vaststellen: het platteland in Nederland loopt leeg! Hele spookdorpen, een enkel zwaar vergrijzend oudje dat nog in een bos woont, bussen die niet meer komen en jongeren die en masse naar de stad trekken… Zo’n vaart loopt het misschien niet, maar dat steeds minder Nederlanders op het platteland wonen is wel een feit. Wereldwijd kwam in 2007 de omslag (zie eerdere post): sinds 2007 woont meer dan 50% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Zoals hieronder in de grafiek te zien is liep Nederland iets vóór op die mondiale trend: bij ons lag het omslagpunt al in december 2001. Zie ook het CBS-bericht ‘Steeds meer mensen in stedelijke omgeving‘.

grafiek.jpg

Overigens is daarmee zeker niet gezegd dat we gelukkiger en gezonder worden: het Sociaal Cultureel Planbureau weet te melden dat buitenlui gemiddeld juist gezonder en gelukkiger zijn dan stadslui, ook al hebben de plattelandsjongeren vaker last van een alcoholkater.

In september worden deze cijfers uit 2003 weer aan de actualiteit aangepast. Zal ons benieuwen of dat groeiende gedeelte Nederlanders dat de stad als domicilie heeft ook gezonder en gelukkig wordt dan vroeger. Anders is er werk aan de winkel in onze steden, want daar ligt toch volgens velen (niet in de laatste plaats de iconische stedenexpert Jane Jacobs) onze –economische- toekomst.