cityoneminutes.jpgHet idee bestond al langer: het vertellen van een verhaal in een video van één minuut. Maar nu wordt het in een nieuw jasje gegoten: in één minuut schetsen kunstenaars een beeld van één uur uit het leven van een wereldstad. Morgen gaat de website www.cityoneminutes.org online. Hoog tijd dus voor een paar vragen aan twee betrokkenen.

Hansje van Etten, je bent eindredacteur van Holland Doc 24 en bedenker van het project CityOneMinutes. Wat is de bedoeling?
‘De One Minutes Stichting heeft de afgelopen jaren een heel groot netwerk van kunstenaars opgebouwd. Samen met hen proberen we videoschetsen te maken van alle grote steden in de wereld. Iemand gaat dus met een camera op pad en legt een persoonlijke impressie van het leven in die stad vast. Dat stadsleven wordt verdeeld in vierentwintig uur en elk uur vormt één minuut film.

Wie maken de filmpjes?
‘De One Minutes worden gemaakt door kunstenaars over de hele wereld. In principe kunnen ook anderen meedoen, maar het hangt van de kwaliteit van de filmpjes af of ze ook geplaatst worden. Op cityoneminutes.org zullen filmpjes uit meer dan honderd steden geplaatst worden. Als de site morgen online gaat, dan kunnen mensen precies zien over welke stad nog geen filmpjes gemaakt zijn. Maar ook filmpjes die er nu op staan kunnen te zijner tijd vervangen worden door andere. De website is dus geen statisch geheel, maar voortdurend in beweging.’

Hoeveel one minutes staan er nu online?
‘Meer dan driehonderd. Maar het zullen er nog veel meer worden. Het is de bedoeling dat we het project in de loop van volgend jaar afronden. Vanaf morgen zijn een aantal City One Minutes op de Biënnale in Venetië te zien. De finale vindt volgend jaar plaats tijdens de Wereldtentoonstelling Expo in Sjanghai.’

Janneke Küpfer, je bent filmkunstenaar en hebt filmpjes gemaakt over New Orleans. Waarom die stad?
‘De muziek van de stad trekt me enorm. En daarnaast leek het me zo interessant om te zien hoe de stad zich na de orkaan Kathrina ontwikkeld heeft. Toen ik hoorde van het City One Minutes-project wist ik meteen dat ik naar New Orleans wilde en met de financiële steun van een particuliere sponsor was dat snel geregeld.’

Wat trof je aan toen je uit het vliegtuig stapte?
‘In april ben ik er samen met een collega drie weken geweest om de one minutes te maken. Wat me toen opviel waren de verwoeste huizen en verlaten woningen. Het is met zo’n 350.000 inwoners niet zo’n grote stad, maar er gebeurt wel veel. Overigens zijn veel Afro-Amerikanen uit de stad verhuist en zijn er de laatste tijd veel Mexicanen en Latino’s voor in de plaats gekomen.’

Wat laat je in jouw filmpjes zien van New Orleans?
‘Eigenlijk zijn er drie dingen die New Orleans tot New Orleans maken: de muziek, de familietradities en het eten. Die laatste twee hebben met elkaar te maken. Zo kom je er in het filmpje van 4 uur ’s nachts achter dat er in veel families een bepaald soort soep gegeten wordt: de gambo. Hij vertelt in het filmpje dat het minstens tien jaar duurt voordat je de soep goed kunt maken en dat elke familie zo zijn eigen soort heeft.’

Kijken dus! En wil je meer weten over deelname aan het project, kijk vanaf morgen op www.cityoneminutes.org.