Dubai (Almanakh.org)[Foto: Katrin Greiling]

In Europa weten we heel wat van steden. Maar hoe je een stad in no-time opbouwt dat weet men in de Golfregio misschien nog wel beter. Midden in de woestijn verscheen de stad Dubai, zelfs met een golfbaan. Om een idee te krijgen van hoe Dubai zich heeft ontwikkeld verscheen twee jaar geleden een jaarboek. Nu wordt gewerkt aan een tweede Al Manakh.

‘De Arabische wereld maakt een ongekende ontwikkeling van haar steden door,’ schreef Khalid Al Malik in de eerste Al Manakh. De directeur van de invloedrijke ontwikkelingsorganisatie Tatweer in Dubai voorspelde een florissante toekomst voor die stad. Eerder schreven we op dit weblog dat de economische crisis hard aankomt in de Golfregio. Nu blijkt de directeur van Tatweer dan ook wel erg positief te zijn geweest.

Al Manakh is een boek van vijfhonderd pagina´s met enorm veel foto’s, plattegronden, grafieken en schema’s. Samen met de teksten die er in staan vormt het boek een enorme bron van informatie.  Het schetst een beeld van hoe Dubai was, is en zou gaan worden. De internationale recensies waren lovend, onder andere the Financial Times en architectuur magazine Icon.

Samenstellers Mitra Khoubrou, Ole Bouman en Rem Koolhaas werken nu aan een nieuwe Al Manakh. Want, zo schrijven ze op hun website, de Golfregio beschikt weliswaar over kennis van geldzaken en stedelijke ontwikkeling, de economie werkt toch een beetje tegen. De recessie noopt tot creativiteit van de investeerder, ontwerper en uitvoerder.

Hoe men dat aanpakt en hoe Dubai er in de toekomst uit zal zien zal in het tweede jaarboek staan dat in maart van volgend jaar verschijnt. Voorlopig zijn de ontwikkelingen in de Golf bij te houden op het weblog van Al Manakh. Het eerste handboek is voor dertig euro te bestellen via deze website.