Op dit moment zit ik in Jakarta waar ik opnames maak voor Eeuw van de Stad. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoeverre deze Aziatische metropool in staat is zijn infrastructuur te plannen op de groei die het doormaakt. Want groeien doet stad nog altijd, maar men probeert daar nu meer structuur in te brengen. Het probleem is dat de wegen de enorme mensenmassa niet kunnen verwerken en het woord macet (=verstopping=file) wordt hier dagelijks vele miljoenen keren verzuchtend uitgesproken. Niets lijkt te helpen om deze mobiliteitsterreur te stoppen.

Gisteren trof ik weer een recent voorbeeld van een goeie bedoeling van het Jakartaanse stadsbestuur. Een veerdienst die passagiers naar het belangrijkste zakendistrict in Jl Sudirman moet brengen. Alles is aangelegd, mooie opstap-steigers, wachthuisjes etc. Maar toen de boot eenmaal moest gaan varen, was het binnen de kortste keren bekeken. Er ligt zoveel troep in het water dat de schroef is vastgelopen. En het kanaal was al 30 jaar niet meer uitgebaggerd, dus het schip heeft de volgende steiger nooit gehaald. Het stadsbestuur haalde zich de hoon van de bevolking op de hals, wat rest is een trieste steiger zonder boot.

Olaf Oudheusden maakt een radiodocumentaire over Jakarta voor Villa VPRO. De documentaire zal tussen 13 en 30 september 2009 uitgezonden worden.