Een beeld uit de NCRV-serie CitycabsSuzanne Roggeveen legt voor de Eeuw van de Stad een archief aan waarin beeldmateriaal over de stad verzameld wordt. Voordat dit archief deze zomer online beschikbaar komt, leest u hier over de mooiste stukjes televisie die Suzanne tegenkomt.

De NCRV zond tussen 2000 en 2004 een serie documentaires uit die over grote steden gingen. Zij kozen daarvoor een ongebruikelijk perspectief. Michael Krass en Liz de Planta zochten bij aankomst in een stad als eerste een taxichauffeur die voor een paar dagen hun gids door de stad wilde zijn. Vandaar de naam van de reeks: Citycabs.

Een aantal keer leverden de inzichten van de taxichauffeurs een mooi, nieuw invalshoekje op. Dat was vooral in de gevallen dat Michael of Liz meegenomen werden naar het huis van desbetreffende taxichauffeur. Bijvoorbeeld in Citycabs Rome. Michael Krass komt bij zijn taxichauffeur thuis, die bij zijn moeder woont. De taxichauffeur slaapt op zolder, waar zijn vriendin soms komt slapen. Maar niet te vaak, want haar moeder keurt de relatie eigenlijk niet goed. Wat als de taxichauffeur en zijn vriendin gaan trouwen? Waar gaan ze dan wonen? In het huis waar de taxichauffeur nu ook woont. Maar hoe zit het dan met zijn moeder? Die moet maar ergens anders gaan wonen.

De taxichauffeurs geven een mooie inkijk in het dagelijks leven, maar er komen nog meer interessante mensen aan het woord. Bijvoorbeeld een managing director van een reclamebureau in Caïro. Zij vertelt over de wildgroei van billboards in die stad. Maar ook voodoobeoefenaars in New Orleans doen hun verhaal in de serie. Interessante mensen, een interessant concept, maar…

Er komen wel erg vaak dezelfde thema’s aan bod. Sloppenwijken, snel geld verdienen, verwesterlijking en toerisme zijn de vier grote thema’s binnen de serie. Wanneer je de serie achter elkaar ziet gaan deze thema’s vervelen. De leuke mensen en het leuke concept verbleken achter de eentonige thema’s. Bovendien komen het centrum, de rijke wijken en de arme wijken altijd even aan bod. Maar alles wordt te kort en te oppervlakkig beschreven.

Toch is de serie de moeite waard om even “door te bladeren”. Vooral de afleveringen over Lima in Peru en Rome in Italië zijn leuk om echt even te kijken. Zeker als je zo vlak voor de zomer je vakantiebestemming nog niet hebt geboekt. Dus wordt het Lima, Rome, Buenos Aires of Berlijn dit jaar?

De uitzendingen Citycabs werden een aantal jaren geleden uitgezonden bij de NCRV. Binnenkort zullen ze te zien zijn in het online videoarchief op deze website.