gwp_zz_2.jpg Welkom in het Central Business District van Zhengzhou, een van China’s onbekende megasteden met een slordige zeven miljoen inwoners. Adidas, McDonald’s en Häagen-Dass hebben hun weg gevonden naar de drukke, lawaaierige straten in het oude stadscentrum. Starbucks zal ze binnenkort vergezellen met een eerste filiaal - koffiedrinken raakt steeds meer in zwang onder de zogenoemde ‘witte boorden’.

Het stadsbestuur van Zhengzhou toont haar ambities in de fonkelnieuwe luchthaven met een heuse internationale terminal. Vandaag de dag komen er weliswaar nauwelijks buitenlanders, maar dat kan morgen veranderen. De bordjes “Nothing to declare” hangen keurig recht en de boekhandel op de luchthaven heeft alvast wat Engelstalig proza ingeslagen: een avontuurlijke combinatie van onder meer het standaardwerk United States export product liability en Meditations van de Romeinse keizer Marcus Aurelius.gwp_zz_-3.jpg

Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan, is een typische Chinese developolis. De snelgroeiende middenklasse plukt de eerste vruchten van een nieuwe levensstijl: een nieuw huis, een nieuwe auto en zo nu en dan af een weekendje weg.

Op een doordeweekse avond verwelkomt de hippe dansclub V8 honderden lokale twintigers en dertigers die uit hun dak gaan op muziek van Snoop Dogg, Beyonce en 50Cent. Even na middernacht klinkt een klassieker van de Pet Shop Boys. De aanwezigen kennen de songtekst uit hun hoofd. Go West, where the skies are blue. Go West, this is what we’re gonna do.

gwp_zz_-4.jpg Daan Roggeveen en Michiel Hulshof werken in China aan het Go West Project: een onderzoek naar de nieuwe metropolen in het binnenland van China. Meer informatie vind je op hun weblog.