teaser lies en riet

Nieuwkomers worden vaak gewantrouwd. Eind jaren zeventig strooomden in Nederlandse steden de Surinamers in grote getale binnen. Ineke van den Bergen vond het  tijd voor haar tante om eens te praten met zo’n gekleurde vrouw, waar ze steeds op schimpte. Het werd een goed gesprek over armoede, te veel mensen, uitkeringen, werkloosheid, de pil, anticonceptie, leven en samenleven en over ‘Nederland is overvol’.

Luister hier naar deel 1 van Riet en Lies op NA69083

En luister hier naar deel 2 van Riet en Lies op NA11242

De inhoud:

‘Bruinen’ deugen minder, dat is een van de vooroordelen van de 70-jarige Riet uit Den Haag over ‘de bruinen’ (Surinamers, Turken, Antillianen, enz.). Riet geeft ongezouten haar mening over Surinamers. Nederland is overvol, ze werken niet, ze moeten weer terug naar hun eigen land want daar is zo’n hoop te doen. Het zijn allemaal klaplopers. Suriname is zo’n mooi land en tien keer zo groot als Nederland. Nederland is al zo propvol. In Nederland rinkelt de kassa wel. In Nederland is geen werk voor al die mensen, er zijn al 240.000 werklozen. Hier komen ze ook niet aan een huis. Ze horen gewoon naar hun eigen land te rug te gaan. Ze moeten hun eigen land opbouwen. Er komt ook zoveel rotzooi van, van al die mensen. Ze hebben ook een heel andere mentaliteit. Ze leven helemaal anders dan wij.
Na haar inleiding gaat Riet mee op bezoek bij Lies, een Surinaamse in de Bijlmer, in Amsterdam Zuid-Oost. Lies is 50 jaar en heeft negen kinderen. Ze woont al tien jaar in Nederland, en wil niet meer terug. In Suriname is voor haar niets meer. Hier in Nederland krijgt ze geld en eten. Ze heeft schoolgaande kinderen, en ze wil dat die gaan studeren. Haar kinderen kennen Suriname helemaal niet. In Suriname zijn de scholen niet zo goed. Ook in Suriname is woningnood. Lies vertelt over zichzelf waar ze vandaan komt en over haar geloof. Ze houdt van vriendschap en vrolijkheid.
Riet begrijpt dat niet, die denkt dat ze naar haar eigen land terug zou willen. Suriname is zo mooi en veel groter. Hier zitten we op elkaar gepropt. Nederland zit propvol. Suriname moet worden opgebouwd, daar zijn mensen voor nodig. Riet begrijpt niet dat ze tieren in een ander land.

Deel 2 van tweeluik over vooroordelen, met de Nederlandse Riet en de Surinaamse Lies.
Beide vrouwen willen een restaurant bezoeken: Lies wil het liefst veel eten, dat is normaal in Suriname en Riet wil dat niet, want dat kan niet met haar man Kees. Lies heeft geen geduld meer met mannen. Die kan niet meer met een man leven .Ze doet wat ze wil en eet wat ze wil. Er ontstaat een vrolijk gesprek over mannen en over hun leven en de verschillen en overeenkomsten tussen beide dames.
Riet concludeert aan het einde van de ontmoeting dat Lies eigenlijk geen andere mentaliteit heeft dan zij.

Makers: Ineke van den Bergen, redactie; Anton IJdo, productie en Arie Kleijwegt, presentatie

Lees ook de VPRO-gids:

Paginas 1 van gidsartikel over Riet en Lies

Paginas 1 van gidsartikel over Riet en Lies

Pagina 2 van gidsartikel over Riet en Lies

Pagina 2 van gidsartikel over Riet en Lies