teaser gifpark_actie

Wekelijkse actualiteiten, achtergronden en commentaar, uitgezonden op: 20-08-1980, via Hilversum 1

Luister naar Band 1: NA91927; Luister huer naar Band 2: NA63988 en hier naar Band 3: NB2095.

De inhoud:

Band 1, NA91927

0:50 Villa-VPRO, over premier Dries van Agt door omroeper Cor Galis;

2:30 Het Kernenergiekwartiertje, over de strijd tegen kernenergie. Discussie over kernenergie naar aanleiding van het verkiezingsprogramma ‘Om een zinvol bestaan’ van het CDA dat vorige week is verschenen en volgens welke er voorlopig geen nieuwe kerncentrales bij zullen komen, met CDA kamerlid van der Linden en Pieter Lammers van het Landelijk Energie Comité (LEK). Dat zou strijdig zijn met een uitlating van van Agt van enige tijd geleden dat wat hem betreft er wel kernenergiecentrales bij moeten komen.

15:30 afkondiging Kernenergiekwartiertje, plus mededeling over bezetting in Eibergen op de plaats waar een Atoomschuilkelder moet komen;

15:40 ANP-nieuws van 11:00 uur

18:00 vervolg Villa-VPRO, omroeper Cor Galis;

21:10 Overzicht van wat er verder in de uitzending zit, o.a. een discussie over klachten over de politie, daarvan nu alvast een fragment. Vrouw doet relaas over een aanvaring van haar met de politie. Ze vindt het SS-methoden. Ze heeft er veel last van gehad, heeft nachten niet kunnen slapen, een klacht ingediend, wenst een excuus.

37:00 Interview met de Egyptische schrijfster Nawal el Saadawi, voorafgegaan door uitgebreide levensbeschrijving, opgenomen tijdens het onlangs gehouden Vrouwentribunaal in Kopenhagen. Interview naar aanleiding van haar nieuwste boek ‘De gesluierde Eva’. Interview over de bevrijding van vrouwen, de problemen van de Egyptische vrouwen, over vrouwenbesnijdenis en de westerse vrouwen die zich daarmee bemoeien, over haar eigen leven en studie medicijnen, over haar boek over vrouwen en seksualiteit, over de vele misverstanden over de vrouwelijke seksualiteit, over besnijdenis, onderdrukking en problemen van vrouwen, over de problemen die ze kreeg met de autoriteiten, over de oorsprong van het dragen van de sluier, en over het politieke misbruik van de sluier.

56:00 beschrijvingen van vrouwenbesnijdenis, Nawal el Saadawi over (hoe gereageerd werd over haar publicaties over) vrouwenbesnijdenis, over haar eigen besnijdenis, over de risico’s en de gevolgen van vrouwenbesnijdenis, de oorzaken en over de strijd tegen vrouwenbesnijdenis;

69:00 afkondiging, interview en mededeling over krakerstribunaal in Paradiso in Amsterdam, met verslag van Job Frieszo en interview met twee kraaksters over de ontruiming van de Vogelstruys en de Huidenstraat en over het optreden van de ME. Met een van de organisatoren van het tribunaal, over de rechtzaak die vanmiddag plaatsvindt tegen krakers van de Vogelstruys. Aankondiging demonstratie vanmiddag.

74:30 STER en ANP-nieuws van 12:00 uur (met berichten over afsluiting van het Utrechtse Griftpark wegens ernstige giftige verontreiniging van de grond; over de migratie van 180.000 mensen de afgelopen 10 jaar uit Suriname naar Nederland; over het museum van Gein in Dordrecht dat een schilderij blijkt te hebben van de 17de eeuwse schilder Willem van der Velden; overlijden van Otto Frank op 91 jarige leeftijd), weerbericht, STER;

78:30 vervolg Villa-VPRO, door omroeper Cor Galis;

80:30 opname gestopt.

Opname 2, NA63988:

Vervolg Villa-VPRO, omroeper Cor Galis

3:00 presentator kondigt ‘Het Mes op Tafel’ aan over klachten tegen politieoptreden.

Een discussie in de studio met publiek, luisteraars en de volgende gasten:

- Ineke Scheepbouwer, inspecteur van politie en belast met de coördinatie van de klachten die bij de Haagse politie binnenkomen,

- Gerard Jorna [spelling onzeker], hoofdinspecteur van Politie te Leeuwarden

- Frank van der Hoek, advocaat Advocatencollectief De Pijp, samensteller van rapport ‘Een jaar Amsterdamse doofpot’, dat werd gevolgd door ‘Ze moeten mij ook altijd hebben’, van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie;

- René Geerts van het Instituut voor Toegepaste Sociologie dat in opdracht van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie het rapport ‘Ze moeten mij ook altijd hebben’ heeft opgesteld;

55:30 ANP-nieuws van 13:00 uur, (met berichten over de onmiddellijke sluiting van het Utrechtse Griftpark, omdat de bodem erger is vervuild dan men dacht; over de migratie van 180.000 mensen de afgelopen 10 jaar uit Suriname naar Nederland; over Silezie, waar staalarbeiders in Nova Huta het werk weer hebben hervat; het visserijconflict in Frankrijk; het overlijden van Otto Frank op 91 jarige leeftijd), weerbericht, verkeersinformatie, STER;

59:50 Welingelichte Kringen, wekelijks journalistenforum, rechtstreeks vanuit Arti et Amicitiae in Amsterdam. Onder leiding van Henk Hofland debatteren Joop van Tijn, Hugo Brandt Corstius en Frank Kuitenbrouwer over kraken naar aanleiding van de ontruiming (op 1980-08-19) van kraakpand aan de Prins Hendrikkade;

73:30 – over de arbeidersonrust in Polen (waar op 14 augustus 1980 een staking uitbrak op de Lenin-scheepswerf in Gdansk olv Lech Walesa van Solidarnosc);

83:20 en over de Ambassade in Jeruzalem (in augustus 1980 nam de regering het besluit de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging te verplaatsen van Jeruzalem naar Tel Aviv als een reactie op het besluit van de regering Begin de regering naar Oost-Jeruzalem te verplaatsen).

86:30 afkondiging Welingelichte Kringen en aankondiging van ‘Een Klap op je Kop’.

Opname 3, NB2095: ‘Een Klap op je Kop’

Kinderprogramma voor en door kinderen met een gesprek en een hoorspel over verliefdheid;

28:40 ANP-nieuws van 14:00 uur;

31:00 vervolg van ‘Klap op je Kop’, met telefoongesprekken over verliefdheid,

43:40 Einde opname.

Verdere gegevens:

VILLA VPRO

Makers: Kiki Amsberg, Ronald van den Boogaard, Cor Galis.

Welingelichte Kringen:

Sprekers: Hugo Brandt Corstius, Henk Hofland, Frank Kuitenbrouwer en Joop van Tijn.

Makers: Rogier Proper, Leonie Smit.

Opnameplaats:  Amsterdam, sociëteit ‘Arti et Amicitiae’