Onderdeel van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam is een interessant en uitgebreid programma met lezingen, films, workshops, presentaties, voorstellingen, concerten, debatten, bezichtigingen, rondleidingen of excursies.

Iedere week vaIABRgroen copyn woensdag tot en met zondag vindt er een reeks activiteiten plaats rondom een specifiek thema – Open City of één van de subthema’s van Open City – Maakbaarheid, Refuge, Reciprocity, Community, Squat of Collective. Soms is het is een ander aan Open City gelieerd thema, zoals verbondenheid, angst, migratie, toegang, en het werk van Jane Jacobs.

Bekijk hier het hele Open City Event Program per thema.

Het Open City Event Program bevat de volgende formats:

Themalezingen
De internationale lezingen die worden gegeven door befaamde specialisten, theoretici en andere denkers vanuit verschillende disciplines vormen de kern van het wekelijkse programma. De reguliere lezingenserie in het auditorium van het NAi op de donderdagavond om 20.00 uur wordt daarom tijdelijk onderdeel van de 4e IABR. Tot de sprekers behoren Kees Christiaanse, Lars Lerup, Abdou Maliq Simone, Roberta Brandes Gratz, Shuddhabrata Sengupta en Saskia Sassen.

Filmprogramma
Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is ‘s werelds grootste festival voor filmdocumentaires. Op verzoek van de IABR stelt het IDFA een speciale serie filmdocumentaires over de stad samen die wordt vertoond in het Forum, op de woensdagmiddag om 15:30 uur en op zondag om 12:00 uur.

Workshops, debatten en symposia
Op de vrijdagen komen praktijkdeskundigen, academici en anderen tijdens workshops, conferenties, seminars en symposia bijeen voor presentaties en kennisuitwisseling over onderwerpen die verband houden met de thema’s van het Open City Event Program. Bijvoorbeeld de presentatie van de Berlage Institute Master Class, een symposium over de relevantie van het werk van Jane Jacobs in de Nederlandse context – georganiseerd door Trancity, een workshop van Eyal Weizman, een ‘Gotong Royong’ workshop, een ronde tafel gesprek over ‘Het Recht op de Stad’, en een seminar met Ethiopische studenten in Rotterdam. De Rotterdamse woningbouwcorporatie Woonstad, partner van de 4e IABR, organiseert ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan het debat Wie maken de stad? Tijdens het openingsweekend vindt het symposium Squat: Urbaninform plaats.

Open Podium
Het Open Podium onderzoekt de manier waarop andere disciplines dan de architectuur omgaan met de uitdagingen en dillema’s van Designing Coexistence. Elke vrijdagmiddag treedt een plaatselijke ‘cultuurambassadeur’ op als gastheer of gastvrouw bij een voorstelling, presentatie of discussie die verband houdt met het thema van die week. Iedere ambassadeur wordt uitgenodigd om van zijn of haar optreden iets ‘zicht- of tastbaars’ achter te laten – een kleine en tijdelijke expositie die duurt totdat de volgende ambassadeur het podium krijgt. De open podiumactiviteiten beginnen steeds om 17.00 uur.

Rondleidingen met de curatoren
Rondleidingen met de subcuratoren van Maakbaarheid, Refuge, Reciprocity, Community, Squat en Collective vinden plaats gedurende het Open City Event Program in de weekenden waarin deze thema’s centraal staan. Iedere rondleiding wordt ingeleid met een presentatie in het Forum.

Weekendactiviteiten en andere evenementen
Op deze website wordt een uitgebreid en actueel programmaoverzicht van het Open City Event Program bijgehouden waar constant updates over boekpresentaties, speciale filmvoorstellingen, VPRO radio en filmpresentaties en andere evenementen aan worden toegevoegd.
Kijk in de Agenda voor een actueel overzicht de activiteiten van het Open City Event Program.
Het Open City Event Program is een coproductie van de IABR en het NAi.