Droomstad toont 40 inspirerende ideeën van bewoners voor mooier en beter wonen in de stad

Op donderdag 10 december reikt Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) prijzen uit aan de beste Droomstadprojecten tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Voor Droomstad – een initiatief van de VPRO -  is aan bewoners zelf gevraagd om hun persoonlijke initiatieven voor een betere en mooiere stad in te sturen. Van alle 40 ingezonden ideeën heeft de omroep korte films gemaakt waaruit het publiek en een jury de beste projecten kozen.

Resto VanHarte

De Publieksprijs is voor Resto VanHarte uit Den Haag. De genomineerden voor de Juryprijs zijn: De Slinger voor Lombok uit Utrecht, De Noorderparkkamer in Amsterdam en Wijkpark Oude Westen in Rotterdam. Met Droomstad wil de VPRO stadsbewoners en –bestuurders inspireren tot het komen met werkbare oplossingen voor een betere leefbaarheid.

Droomstad
De VPRO heeft voor het project Droomstad aan stadsbewoners gevraagd wat hun stad leefbaar maakt en wat echt werkt. Of het nu gaat om een boodschappendienst, nieuw speelterrein, schoonmaakactie, vindingrijke parkeeroplossingen of architectuur – zolang het de straat of buurt maar mooier en beter leefbaar maakt. Van Eindhoven tot Amsterdam en van Den Haag tot Utrecht kwamen ideeën en oplossingen voor stadsproblemen. Van alle inzendingen zijn filmpjes gemaakt die voor iedereen te zien zijn op eeuwvandestad.nl/droomstad. Het doel van Droomstad is om zoveel mogelijk andere bewoners en bestuurders te inspireren om zelf hun stad leefbaarder te maken.

Publiek en een jury bestaande uit Jetteke Bolten-Rempt, voormalig directeur van het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden en Jenno Witsen, voormalig directeur-generaal ruimtelijke ordening VROM en oud vice-voorzitter van de VPRO, kozen uit alle inzendingen de beste oplossingen. Op donderdag 10 december reikt Minister Van der Laan de publieks- en juryprijs uit. Aan de publieksprijs is een bokaal en het bedrag van 1000,- euro ter ondersteuning van het project verbonden. De juryprijs bestaat uit een bedrag van 500,- euro. Van der Laan neemt bovendien de Droomstad-dvd met de 40 filmpjes in ontvangst en gaat in gesprek met de verschillende vertegenwoordigers van de ingezonden initiatieven.

Droomstad is een onderdeel van Eeuw van de Stad, een crossmediaal project van de VPRO op televisie, radio, internet en in de gids, in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Meer informatie en alle filmpjes zijn te vinden op: eeuwvandestad.nl/droomstad.
De filmpjes zijn ook te zien op het digitale themakanaal HollandDoc24.

PUBLIEKSPRIJS: Resto VanHarte (Den Haag)
Zoveel mogelijk mensen uit hun sociaal isolement halen. Dat is de achterliggende gedachte van Resto VanHarte. Bij het restaurant staan goede, goedkope maaltijden op de kaart en iedereen is van harte welkom. Rondom de maaltijd organiseert Resto VanHarte samen met lokale organisaties allerhande thema-avonden en activiteiten om mensen te informeren en met elkaar in contact te brengen. Momenteel zijn er 17 Resto’s verspreid over het land en er zijn meer Resto’s in ontwikkeling. Ben Lachhab bestiert de Resto in Den Haag.

JURYPRIJS – GENOMINEERD ZIJN:
De Slinger voor Lombok (Utrecht)
De Slinger voor Lombok verbindt wijkbewoners van Lombok, een wijk in het westen van Utrecht. Het versiert de gedeelde openbare ruimte en geeft de wijk beweging. De Slinger voor Lombok wil in Lombok en directe omgeving bezig zijn met inspirerende acties op het gebied van vormgeving van de stad met haar bewoners, uitgevoerd door bewoners en professionele kunstenaars. De kroon op de Slinger voor Lombok in 2018 gaat om het ontwikkelen van een kunstwerk voor het nieuwe deel van Lombok bij het Stationsgebied.

Noorderparkkamer (Amsterdam)
De Noorderparkkamer is de culturele huiskamer van het Noorderpark, een plek om elkaar te ontmoeten. In en rondom de Noorderparkkamer worden verrassende culturele activiteiten georganiseerd door professionele creatieve ondernemers uit Amsterdam-Noord zoals musici, beeldend kunstenaars, theatermakers, schrijvers. Zij ontwikkelen projecten en gaan daarmee een verbinding aan met elkaar, met de buurtbewoners en met de stad.

Wijkpark en wijktuin Oude Westen (Rotterdam)
Het wijkpark in het Oude Westen van Rotterdam was ooit ten prooi gevallen aan hondendrollen en prostitutie. Een groep bewoners heeft het met steun van de gemeente echter omgevormd tot een prachtig wijkpark, compleet met een wijktuin en een dierenhof. De wijktuin wordt beheerd door een tuinman en de buurtbewoners zelf.

Eindredactie Droomstad: Wim Schepens / Camera & montage: Frithjof Kalf / Webcoördinatie: Joop Hopster / Projectcoordinatie: Bregtje van der Haak / Producent: Janneke van der Kerkhof

Droomstad wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Atelier Rijksbouwmeester (VROM).

Uitreiking Droomstadprijzen
Datum: 10 december 2009
Tijd: 15.30 – 16.30 uur
Locatie: Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25, Rotterdam
Presentatie is in handen van Bahram Sadeghi

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, interviewverzoeken en persaccreditatie:
Herrie/ Noortje van de Sande
T: 020-4868212
E: info@herrieschoppers.nl