PERSBERICHT
10 december 2009

Initiatieven uit Den Haag en Amsterdam winnen Droomstadprijs.
Droomstad bekroont inspirerende ideeën van bewoners voor mooier en beter wonen in de stad.

Resto VanHarte uit Den Haag en De Noorderparkkamer in Amsterdam hebben respectievelijk de publieks- en juryprijs gewonnen van het project Droomstad. Voor Droomstad – een initiatief van de VPRO -  is aan bewoners zelf gevraagd om hun persoonlijke initiatieven voor een betere en mooiere stad in te sturen. Van alle 40 ingezonden ideeën heeft de omroep korte films gemaakt waaruit het publiek en een jury de beste projecten kozen. Met Droomstad wil de VPRO stadsbewoners en –bestuurders inspireren tot het komen met werkbare oplossingen voor een betere leefbaarheid. De Droomstadprijzen zijn vanmiddag uitgereikt door Secretaris Generaal van Ministerie van Vrom, Hans van der Vlist, tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Publiek en een jury – bestaande uit drs. Jetteke Bolten-Rempt, voormalig directeur van het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden, en Jenno Witsen, voormalig directeur-generaal ruimtelijke ordening VROM en oud vice-voorzitter van de VPRO – kozen uit alle inzendingen de beste oplossingen. Aan de publieksprijs is een bokaal en het bedrag van 1000,- euro ter ondersteuning van het project verbonden. De juryprijs bestaat uit een bedrag van 500,- euro.

PUBLIEKSPRIJS: Resto VanHarte (Den Haag)
restovanharteZoveel mogelijk mensen uit hun sociaal isolement halen. Dat is de achterliggende gedachte van Resto VanHarte. Bij het restaurant staan goede, goedkope maaltijden op de kaart en iedereen is van harte welkom. Rondom de maaltijd organiseert Resto VanHarte samen met lokale organisaties allerhande thema-avonden en activiteiten om mensen te informeren en met elkaar in contact te brengen. Momenteel zijn er 17 Resto’s verspreid over het land en er zijn meer Resto’s in ontwikkeling. Ben Lachhab bestiert de Resto in Den Haag.
> Bekijk het filmpje over Resto VanHarte.

JURYPRIJS: Noorderparkkamer (Amsterdam)
NoorderparkDe Noorderparkkamer is de culturele huiskamer van het Noorderpark, een plek om elkaar te ontmoeten. In en rondom de Noorderparkkamer worden verrassende culturele activiteiten georganiseerd door professionele creatieve ondernemers uit Amsterdam-Noord zoals musici, beeldend kunstenaars, theatermakers, schrijvers. Zij ontwikkelen projecten en gaan daarmee een verbinding aan met elkaar, met de buurtbewoners en met de stad.
> Bekijk het filmpje over de Noorderparkkamer.

Droomstad
De VPRO heeft voor het project Droomstad aan stadsbewoners gevraagd wat hun stad leefbaar maakt en wat echt werkt. Of het nu gaat om een boodschappendienst, nieuw speelterrein, schoonmaakactie, vindingrijke parkeeroplossingen of architectuur – zolang het de straat of buurt maar mooier en beter leefbaar maakt. Van Eindhoven tot Amsterdam en van Den Haag tot Utrecht kwamen ideeën en oplossingen voor stadsproblemen. Van alle inzendingen zijn filmpjes gemaakt die voor iedereen te zien zijn op eeuwvandestad.nl/droomstad. Het doel van Droomstad is om zoveel mogelijk andere bewoners en bestuurders te inspireren om zelf hun stad leefbaarder te maken.

Droomstad is een onderdeel van Eeuw van de Stad, een crossmediaal project van de VPRO op televisie, radio, internet en in de gids, in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Meer informatie/Bekijk alle filmpjes: eeuwvandestad.nl/droomstad.
De filmpjes zijn ook te zien op het digitale themakanaal HollandDoc24.

Eindredactie Droomstad: Wim Schepens / Camera & montage: Frithjof Kalf / Webcoördinatie: Joop Hopster / Projectcoördinatie: Bregtje van der Haak / Producent: Janneke van der Kerkhof

Droomstad wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Atelier Rijksbouwmeester (VROM).

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie:
Herrie
info@herrieschoppers.nl
T: 020-486 82 12