Get Microsoft Silverlight

Verfilming van het boek ‘In Europa’ van Geert Mak, over de geschiedenis van het Europa van de 20e eeuw. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Met verhalen van ooggetuigen, slachtoffers, daders, politici, dromers, opportunisten en de grote massa. Presentatie: Geert Mak. In deze aflevering: ‘1944 Warschau & Praag’. Al ver voor de val van Hitler werd Europa tussen Stalin en het Westen verdeeld. De Russen ‘kregen’ Polen en Tsjechoslowakije. Toen de burgers van Warschau in opstand kwamen tegen de Duitsers, smeekte hun radioman twee maanden lang om hulp. Het Russische leger stak geen vinger uit toen de Duitsers heel Warschau in puin legden. De Amerikanen hadden Praag gemakkelijk kunnen innemen, maar deden het niet aangezien de stad ‘beloofd’ was aan de Russen.

Uitzenddatum: 30-11-2008
Programma: In Europa
Maker: Lex Runderkamp
Duur:35 min.
Rechten: VPRO