over.graphic.destad
Eeuw van de Stad is een crossmediaal project van de VPRO op radio, televisie, internet en in de gids in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).
_______________________________________

Waarom?

Voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden – vaak in sloppenwijken –  en de mondiale trek naar de stad gaat door. Wat bepaalt de kwaliteit van leven in de stad? En hoe houden we de stad leefbaar? De VPRO duikt in het stadsleven op zoek naar nieuwe ideeën en maakt de balans op. Maakt de mens de stad of maakt de stad de mens?

Wereldwijd is een gigantische verplaatsing van mensen gaande. Elk uur trekken 7.500 mensen van het platteland naar een stad. Zo moet een bewoner van New Delhi minstens zeven uur rijden om buiten de stad te komen. En wie van New York naar Washington D.C. reist, komt niet eens meer buiten de stedelijke omgeving. Van de 3 miljard stadsbewoners op de wereld woont nu een derde in een sloppenwijk en dat aantal neemt snel toe. Over twintig jaar woont tweederde van de wereldbevolking in steden.

Juist nu veel steden uit hun voegen barsten, heeft de mondiale kredietcrisis overal ter wereld bouwprojecten lamgelegd. De stad staat onder druk en is daardoor meer dan ooit het speelveld van belangen en conflicten geworden. Maar de crisis biedt ook nieuwe mogelijkheden. Het is dus tijd om op nieuwe manieren naar de stad te kijken. Niet alleen als ruimte, maar ook als manier van leven, als kans en als mentaliteit. Wat betekent het om nooit meer de stad uit te komen? Hoe willen we de stad en vooral: hoe doen we dat?
_______________________________________

Wat?

De VPRO brengt vijf nieuwe televisiedocumentaires (in coproductie met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam), vijf nieuwe radiodocumentaires en vijf nieuwe internetprojecten, waaronder het audiovisueel archief OPEN CITY (video sinds 1913, radio sinds 1926 – in aanbouw) én de festivalwebsite eeuwvandestad.nl. Op deze site leveren stadbewoners ideeën om het leven in hun stad te verbeteren, wordt door stadsexperts geblogd en bieden kunstenaars City One Minutes (stadsportretten-van-één-minuut) en bijzondere stadswandelingen aan. Bovendien zetten bekende VPRO-programma’s als De Avonden, Buitenhof, Andere Tijden, Boeken, Draadstaal, Tegenlicht, Metropolis en Holland Doc in deze periode verstedelijking op de agenda.

De Eeuw van de Stad-programmering is al vóór uitzending op radio en televisie beschikbaar op eeuwvandestad.nl. Ook worden de radio- en televisieprogramma’s aangeboden als downloads en podcasts tijdens de 4e IABR en is een nieuw audiovisueel archief van VPRO-producties over de stad vanaf september permanent online. De vormgeving voor Eeuw van de Stad wordt gemaakt door de master-studenten van de afdeling Ontwerpen van het Sandberg Instituut. De VPRO richt ook een eigen paviljoen in op de tentoonstelling van de 4e IABR (opening 24 september 2009).
_______________________________________

Hoe?

Hoe werkt deze site? Wat vind je waar?

NieuwNIEUW: Alle nieuwe VPRO-programma’s over Eeuw van de Stad
-
Bekijk of download (pdf) de volledige Eeuw van de Stad-programmering: alle nieuwe VPRO-programma’s over Eeuw van de Stad. We hebben ze ook uitgesplitst per medium: radio, televisie, internet en VPRO Gids.
-Bekijk de introductievideo (7 min.) en zie wat Eeuw van de Stad allemaal te bieden heeft

AUDIOVISUEEL ARCHIEF: Honderden televisie- (en binnenkort ook radio-)uitzendingen uit de afgelopen eeuw.
-Laat je verrassen: Klik op een van de items uit de archief-cloud op de achtergrond van elke pagina. In de cloud verschijnen automatisch steeds inhoudelijk gerelateerde andere items.
-Zoek gericht: Zoek op programma, locatie, thema of maker.
-Download: Een deel van de database is als download beschikbaar.

over.graphic.docblogWEBLOG EEUW VAN DE STAD: Een weblog met artikelenreeksen van uiteenlopende experts op het gebied van verstedelijking. Lees bv. artikelen over China’s nieuwe metropolen, duurzaam bouwen, stadspsychologie, de stedelijke tv-gids of stedelijke voedselproductie.

cloudDROOMSTAD: Bekijk alle Droomstad-filmpjes van projecten om je buurt te verbeteren, stem op je favoriete Droomstad-project of stuur je eigen filmpje naar ons op.

Dit alles en meer vind je natuurlijk ook via de navigatie bovenin de site.
_______________________________________

Wie?

Eeuw van de Stad is een crossmediaal project van de VPRO op radio, televisie, internet en in de gids in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Projectleider: Bregtje van der Haak
Projectcoördinatie: Sara Kolster
Producent: Janneke van de Kerkhof
Vormgeving: Sandberg Instituut

Meer informatie over het project Eeuw van de Stad is te verkrijgen bij:

Persvoorlichting:
Herrie / Noortje van de Sande
020-4868212
noortje@herrieschoppers.nl

Algemene informatie over VPRO/Eeuw van de Stad:
Anya Boelhouwer
a.boelhouwer@vpro.nl
035-6712323

Voor meer informatie over de 4e IABR:
Eveline van Engelen of Xandra Nibbeling
010-206 00 33
pers@iabr.nl

_______________________________________

Contact

Over deze website:
Eeuw van de Stad: eeuwvandestad.nl / destad@vpro.nl
Droomstad: eeuwvandestad.nl/droomstad / droomstad@vpro.nl

Disclaimer:
De VPRO heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden op de op deze website vertoonde fragmenten en uitzendingen te achterhalen. Zij die menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen mailen naar destad@vpro.nl.
_______________________________________

Partners

iabrvprologo_pngEeuw van de Stad is een samenwerkingsverband tussen VPRO en de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

logo_SfA_zwMF_AZM_4Eeuw van de stad wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, het Atelier Rijksbouwmeester en het Ministerie van VROM.

Volkskrant logo_ZW

Open BeeldenProjectpartner voor de online database OPEN CITY (toegankelijk vanaf begin september) is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

logo-beng