open haard vuur

4 tips voor het stoken van hout in een kachel of openhaard

Stoken op hout is een duurzame en sfeervolle manier om een woning te verwarmen. Bijna niemand vindt de geur en het knisperende geluid van een haardvuur maar niks. Echter is het wel van belang om op de juiste manier te stoken. Anders ontstaat er een kans op nadelige gevolgen voor je gezondheid of het milieu. Weten hoe het wel moet? Je leest het in dit artikel.

Schaf een pelletkachel aan

Wanneer je naast een heerlijk verwarmd huis ook graag zuinig en duurzaam bezig wilt zijn, is het een goed idee om een pelletkachel aan te schaffen. Met deze kachel komt er minder rook vrij waardoor je een schonere verbranding hebt dan bij een open haard of houtkachel. Bovendien verdwijnt de warmte van een open haard vrij snel. Iets wat bij een pelletkachel helemaal niet aan de orde is. Het aanschaffen ervan kost je dan wel wat meer, maar uiteindelijk verdien je dit dubbel en dwars terug dankzij een lagere energierekening.

Gebruik schoon hout

Schaf je liever geen pelletkachel aan en gebruik je een open haard? Kijk van te voren dan goed naar het soort hout dat je gebruikt. Het is namelijk erg belangrijk om enkel onbehandelde producten te gebruiken. Hout met verfresten, plastic en/of of krantenpapier moet je zeker achterwege laten. Dit bevat namelijk allerlei afvalstoffen die slecht zijn voor zowel je gezondheid als je kachel.

Let op het weer

Naast het soort hout dat je gebruikt, is ook het weer een belangrijke factor tijdens het stoken. Bij windstil en/of mistig weer blijft rook bijvoorbeeld langer op straat hangen. Op zulke avonden kan het vervelend zijn voor anderen wanneer jij gaat stoken. Hetzelfde geldt tijdens een storm. Rook valt dan namelijk direct neer.

Kies een hoge verbrandingstemperatuur

Een houtkachel, open haard of pelletkachel is het meest rendabel bij een zo hoog mogelijke temperatuur. Dat zorgt er namelijk voor dat het hout volledig verbrandt en je een zo schoon mogelijk vuur krijgt. Afhankelijk van je wensen en de benodigde warmte is het tijdens het kopen van een kachel daarom belangrijk te kijken naar het vermogen, rendement en tal van andere factoren. Liever advies van een specialist tijdens de aanschaf van pelletkachels in Meppel? Ga dan naar Pelletplus. Specialist in duurzame warmte!