Terrasoverkapping

7 tips om van je terrasoverkapping een speelparadijs te maken

Wil je van je terrasoverkapping een speelparadijs voor kinderen maken? Een terrasoverkapping kan de ideale plek voor rumoerige kinderen zijn. Bovendien wordt je huis een stuk rustiger als er geen speelgoed meer rondslingert in de woonkamer of andere ruimtes.  In dit artikel lees je zeven tips over de inrichting van jouw speelkamer.

1. Belangrijke vragen

Voordat je aan de slag gaat met de inrichting van je terrasoverkapping is het verstandig om bij een aantal zaken stil te staan. Wil je de gehele terrasoverkapping gebruiken voor de kinderen, of volstaat een deel ook? Vraag je daarom af wat je kinderen nu doen in huis; hebben ze veel of weinig ruimte nodig? Wil je zelf ook nog ontspannen onder de overkapping kunnen zitten? Denk dan aan voldoende opbergruimte. Wil je dat de kinderen altijd onder de overkapping kunnen spelen? Zorg dan dat hij afgesloten kan worden met bijvoorbeeld glazen schuifwanden zodat het ook bij slecht weer een ideaal speelparadijs is. Met zonwering voorkom je dat kinderen toch hun heil elders in huis gaan zoeken, omdat de zonnestralen anders te fel voor hun ogen worden. Ook is het verstandig om na te denken over wat je kinderen nodig hebben. Zijn het gamers, lezers, poppenhuis liefhebbers, lego bouwers, kunstenaars of potentiële atleten? Stem hier je keuzes op af.2. Lichamelijke activiteiten

Kinderen hebben vaak ontzettend veel energie, dus daar kun je de inrichting van je terrasoverkapping op aanpassen. Plaats bijvoorbeeld een glijbaan, zodat ze lekker kunnen glijden. Heb je genoeg ruimte in de hoogte? Dan kun je ook een klimmuurtje plaatsen. Of bevestig turnringen of een schommel aan het plafond. Er zijn genoeg manieren te bedenken zodat kinderen aan hun fysieke inspanning komen.

3. Opbergen

Om te zorgen dat niemand zich een ongeluk valt over stukken speelgoed is het verstandig om in de speelruimte opbergruimtes te plaatsen. Zo kunnen kinderen ook leren om op te ruimen en orde te creëren. Te denken valt aan een opbergkast, een grote houten kist of losse plastic boxen die je ergens onder kan schuiven.

4. Relaxhoek

Kinderen kunnen veel energie hebben, maar voldoende ontspanning is ook belangrijk. Daarom kan een hoekje waar ze lekker op adem kunnen komen een uitkomst zijn. Met losse matrassen, een loungebank of hangmat heb je geen kind meer aan ze.

5. Plaats een kamerscherm

Een kamerscherm kan een uitkomst zijn als je een speelhoekje voor je kinderen wilt creëren en niet de hele tijd tegen rommelig ogend speelgoed wilt aankijken. Bovendien kunnen kinderen zo het gevoel krijgen dat ze vast gedeelte hebben voor zichzelf. 

Terrasoverkapping

6. Gebruik een muur

Kinderen willen vaak graag kunnen kliederen en kladderen. Je kunt hiervoor een muur met krijtbordverf gebruiken die ze naar hartenlust kunnen bekladden. Zo kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop geven en als ze hun muurtekeningen zat zijn veeg je ze eraf met een natte doek.

7. Speelkleed

Kinderen hebben vaak de ruimte nodig vinden een zachte ondergrond een stuk fijner spelen dan op een harde vloer. Met een speelkleed of – mat kunnen ze bijvoorbeeld ideaal met speelgoed spelen. Ook voor baby’s is een speelkleed ideaal, want hiermee kun je tal van vaardigheden stimuleren.