7 tips voor een winterproof interieur

7 tips voor een winterproof interieur

De koude, donkere dagen staan weer voor de deur. Nu de klok weer is verzet en het ‘s avonds steeds vroeger donker wordt, de eerste nachtvorst zijn intrede doet en de hunkering naar kerst alom is, brengen we de avonden steeds vaker weer lekker thuis door. Gezellig knus op de bank, filmpje op tv en wegdromen in je heerlijk behaaglijke woonkamer. Tenminste, dit laatste hopen we voor je, maar dat kan natuurlijk alleen bij een echt winters interieur. Daarom geven we je in deze blog liefst zeven tips om je woonkamer helemaal klaar voor de winter te maken!

Warme kleuren

Het begint natuurlijk allemaal met de keuze voor warme kleuren. Weg met het zwart, wit en grijs en ook ijzig blauw of mintgroen willen we niet meer zien. Natuurlijk hoef je niet ineens alle muren rood of oranje te gaan verven, je kunt met accessoires vaak een heel eind komen. Vervang de kussenhoezen, lampenkappen, kaarsen, bloempotjes en andere accessoires door varianten in warme kleuren als okergeel, oranje, rood, bruin, maar ook bijvoorbeeld goud.

Een open haard

Waar je met kleuren de illusie van warmte kunt wekken, bereik je échte warmte natuurlijk met een fijne houtkachel. Daarnaast creëer je met een houtkachel een intieme sfeer en bovendien een aangename, winterse geur. Als je er de mogelijkheid voor hebt, is een houtkachel eigenlijk onmisbaar in een winters interieur!

Kleden, kleden en nog eens kleden

Tijdens de koude dagen is het heerlijk om onder een dekentje of kleedje te kruipen op de bank. Ook op de vloer kun je eigenlijk niet genoeg kleden hebben. Ze zorgen voor warme voeten en stralen een en al gezelligheid uit!

Natuurlijke versieringen

Verder kun je met natuurlijke decoratie ook een winterse sfeer creëren. Denk eens aan rieten manden, kastanjes in een pot, pompoenen en boomstronkjes: ideaal om de winter in huis te halen! En met kerst mogen natuurlijk de zelfgemaakte kerststukjes op tafel beslist niet ontbreken.

(Led)licht in de duisternis

Wat betreft de verlichting geldt dat je beter meerdere kleine lampjes in huis kunt halen, dan één of twee grote staanlampen, die de hele kamer verlichten. Kies voor zacht licht led-lampen, deze suggereren meer warmte. En ook kaarsjes op tafel zijn natuurlijk typisch voor de winter!

Zoveel mogelijk hout

Denken we aan de winter, dan denken we al gauw aan Scandinavië. En denken we aan Scandinavië, dan zien we al gauw een houten blokhut voor ons, waarin binnen ook vrijwel alles van hout gemaakt is. Daarmee haal je de natuur naar binnen, precies wat je wilt. Je zou zelfs kunnen proberen zelf houten meubels te maken!

Winterse geuren

Tot slot: we hebben het tot dusverre alleen gehad over de optische uitstraling van je interieur, maar de neus wil natuurlijk ook wat! Door de natuur in huis te halen, haal je ook meteen een lekkere winterse geur naar binnen. Geurkaarsen of wierook kun je ook uitstekend gebruiken. En houd je van bakken? Dan is de winter een extra reden om geregeld een appeltaart te bakken. Gewoon omdat het kan!