Aanschaf van een pelletkachel

Afgelopen weken waren de pelletkachels veel in het nieuws. Zo zijn er in 2019 aanzienlijk veel branden ontstaan doordat pelletkachels onjuist werden gebruikt, onjuist werden schoongemaakt of onjuist werden geïnstalleerd. Een pelletkachel kent vele voordelen. Zo is haardhout kopen verleden tijd en ook het slepen met hout hoeft niet meer. Een pelletkachel maakt namelijk gebruik van houtpellets. Dit zijn kleine samengeperste houtkorrels die worden aangeleverd in grotere zakken. Ook houtpellets zijn makkelijk online te bestellen waarna ze gewoon op de stoep worden bezorgd. Houtpellets online kopen is dan ook geen slecht idee. Let er wel op dat je goede kwaliteit koopt, let vooral goed op de brandwaarde omdat je er anders nog weinig aan hebt.

De gevaren van een palletkachel

Vorige week riep de brandweer op om “te gaan voor kwaliteit”, want in 2019 is het aantal branden door dit type kachels flink gestegen. De kachels zijn populair geworden, omdat er een aantal jaren subsidie op zat. Er zijn daarom ook een flink aantal verkocht. Sinds 1 januari 2020 is de subisidie verlopen en moet je gewoon de volle mep betalen. Gebruiker onderschatten vaak de risico’s en volgen de adviezen van de experts niet op. De kachels worden een stuk warmer dan normale kachels en er moet daarom nog zorgzamer mee om worden gegaan.

Schoonmaken van de kachels

Als de kachel vaak draait dat is er een serieuze kans dat de kachel van binnenuit (via de afvoer) in de brand kan vliegen. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, omdat je kans hebt dat je hele huis er ook bij afbrand. Het schoonmaken van de kachel is dan wel niet het leukste werk, maar zeker erg belangrijk. Als je niet meer weer hoe het moet vraag dan gerust de leverancier om het je nog eens uit te leggen. Wees niet eigenwijs en denk niet “Dat gebeurt mij niet” want een oproep van de brandweer moet je altijd uiterst serieus nemen.