Afvalcontainer

Afval op straat gooien. 5 redenen waarom je dit niet moet doen

Afval bij je houden en wachten tot je een prullenbak ziet. Dit lijkt op het eerste gezicht een makkelijke klus, maar blijkt voor velen uiteindelijk toch een lastige opgave te zijn. Voor de veiligheid van deze wereld en onze eigen gezondheid is het belangrijk dat hier zo snel mogelijk verbetering in komt. In dit artikel worden de belangrijkste redenen om afval niet zomaar van je af te gooien nog eens opgesomd. Gooi jij nog wel eens een plastic verpakking op straat of in de berm? Lees dan snel onderstaande tekst! 

Vervuiling tegengaan

Vervuiling is een van de belangrijkste reden om je afval in te zamelen en niet zomaar weg te gooien. Vervuilde oceanen, rivieren en stadsdelen zijn de afgelopen 6 decennia zeer vervuild geraakt… Dieren kunnen het opeten en worden als gevolg hartstikke ziek. Ook komt er ieder jaar oneindig veel plastic in de wateren terecht. Vissen slikken dit vervolgens op met een vervuilde voedselketen als resultaat. Voorkom dat de zogeheten ‘plasticsoep’ groter wordt en ruim je afval dus netjes op! 

Afval zorgt voor irritaties

In de top 5 van meest irriterende zaken binnen mensen hun eigen buurt, staat zwerfafval stipt op plek 2. Hondenpoep en weinig parkeerplekken staan respectievelijk op plek 1 en 3. Mensen ergeren zich eraan, maar gooien soms zelf ook wel eens wat weg. Afval trekt afval aan zeggen we dan meer. Is het bij jou in de buurt niet netjes? Dan zijn andere mensen weer eerder geneigd om afval op de grond te gooien. Daarom wil je nu toch snel een kliko kopen

Handen vol met geld

Geld kun je maar één keer besteden. En het zou zonde zijn om dit te besteden aan het opruimen van zwerfafval toch? Zoveel andere zaken waar we dit beter aan kunnen besteden namelijk. Maar, vandaag de dag geven (hulp)organisaties en overheden nog steeds handen vol geld uit aan het opruimen en tegengaan van zwerfafval. Hoeveel dan precies? Het schoonhouden van openbare ruimtes in Nederland loopt in sommige jaren op tot wel 250 miljoen euro!

Onkruid vergaat (vaak) niet

Bij veel soorten afval duurt het heel lang voordat het vergaat. Ook vergaan vele soorten afval helemaal niet. Zo brokkelt een plastic zak bijvoorbeeld wel af, maar vergaat deze niet. Een krant heeft daarnaast 0,1 tot 0,5 jaar nodig om afgebroken te worden. En stalen blikjes tot wel 50 jaar! Een aluminium blikje daarentegen zal waarschijnlijk nooit helemaal vergaan. Denk daarom goed na waar je je afval laat.

Verantwoordelijkheid en zorg dragen

Inzamelen in het algemeen verhoogt je verantwoordelijkheidsgevoel. Iemand moet het goede voorbeeld geven. In een schone omgeving wordt afval vaak beter weggegooit. Houd dus de omgeving goed schoon en afvalvrij. Dit spoort andere mensen ook aan om ook afval netjes weg te gooien.