badkamerventilator

Axiaal of radiaal: de verschillen

Goed. Jouw badkamer is aan een nieuwe ventilator toe. Van ventilatieroosters tot buisventilatoren: er is zo ontzettend veel mogelijk! En heb je ein-de-lijk een keuze kunnen maken… Dan komt de volgende beslissing alweer om de hoek kijken. Ga je voor een axiaal of radiaal systeem? Natuurlijk kun jij – net zoals veel andere huiseigenaren – helemaal niets met dit vakjargon. In deze blog lees je gelukkig wat deze termen precies inhouden.

De schoepen

Vrijwel alle badkamerventilatoren maken gebruik van zogenaamde schoepen. Dit zijn schuine bladen die op een as worden geplaatst, zoals bij een turbine, watermolen of pomp. Wanneer het geheel in beweging komt, zorgen de schoepen voor een luchtstroming. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is afhankelijk van de vorm én de montage van de bladen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen axiaal en radiaal.

Axiaalventilatoren

De meeste ventilatoren voor de badkamer zijn axiaal ingericht. Zij zijn dan ook in staat om grote hoeveelheden lucht te verplaatsen. De werking is het beste te vergelijken met die van een vliegtuigpropeller. Het grote voordeel van een axiaalventilator is het formaat. Het model is klein van stuk en de schoepen zijn relatief dun. Deze ventilator kan op deze manier veel lucht verplaatsen, terwijl het weinig plaats en gewicht inneemt. Een axiaalventilator kent echter ook enkele nadelen. “Het lichte materiaal is niet goed in staat om druk op te bouwen,” stelt Spirototaal. “Daardoor ontstaat er vaak turbulentie en geluidshinder. Dat is niet alleen vervelend voor het gehoor, maar is ook nadelig voor de levensduur van de slangen.” Wil je graag dat jouw toekomstige badkamerventilator druk kan opbouwen? Dan geeft Spirototaal – als toeleverancier in ventilatieproducten – jou het advies om voor een radiaal ventilator te kiezen.

Radiaalventilatoren

Naast axiaal- bestaan er ook radiaalventilatoren. In de volksmond wordt dit ook wel een centrifugaal systeem genoemd. De schoepen worden binnen een cilinder – vergelijkbaar met een hamstermolen – geplaatst. Hierdoor hoeft de ventilator minder toeren te maken en is het geheel veel zuiniger dan een axiaalventilator. Daarnaast is het grote voordeel – zoals boven gesteld – dat dit model luchtdruk kan opbouwen. Het grote nadeel van een radiaalventilator is echter de omvang. Waar de axiaalventilator geprezen werd om zijn kleine formaat, is zijn tegenhanger vrij fors te noemen. Het is log en wordt voorzien van een dikkere schoep.