Beste vaste planten voor randen in je tuin

Heb je een smalle rand tussen de tegels van je tuin en de schutting om wat vaste planten te plaatsen? Maak er het beste van met behulp van deze plant tips.

Een van de beste manieren om met een smalle rand om te gaan, is om de verticale ruimte te gebruiken door klimplanten of leibomen en struiken te laten groeien.

Er zijn veel kruidachtige vaste planten die je hiervoor kunt gebruiken maar veel hoge vaste planten kunnen het beste worden vermeden. 

Het kan lastig zijn om een ​​gevoel van samenhang in kleine ruimtes te creëren, dus vermijdt dan het gebruik van te veel verschillende planten om een ​​verwarrende indruk te voorkomen. Bekijk en kies enkele tuinkleuren die je kunt gebruiken om alles samen te brengen.

Leibomen

Leiboomen zijn een geweldige optie voor smalle randen. Plat tegen de muur of schutting nemen ze weinig ruimte in beslag, maar kunnen ze gebladerte, bloemen en fruit opleveren. Bomen om op deze manier te “leiden” zijn appels, peren, abrikozen en perziken.

Baardiris

Baardiris neemt zeer weinig ruimte in beslag en zal gedijen in een warme, zonnige hoek of kant. Er zijn baardirissen in zowat elke kleur, dus ze kunnen worden toegepast in veel verschillende soorten tuinen.

Libertia

Libertia’s zijn elegante vaste planten met strappy, grasachtig gebladerte en luchtige stengels met witte bloemen. Libertia chilensis is een van de meest populaire soorten om te planten, hij geniet van een zonnige plek en vochtige, goed doorlatende grond. Probeer het te combineren met kleine groenblijvende struiken of vaste planten.

Kamperfoelie

Als je een smalle rand naast een pad hebt liggen, zijn geurende klimmers zoals kamperfoelie en jasmijn een geweldige optie. Vergeet niet om rond de basis van je klimmers ook wat te planten, om te veel kale zichtbare grond te voorkomen.

Fijnstaal

Mexicaanse fijnstraal (Erigeron karvinskianus) is bedreven in het groeien in kleine spleten en scheuren, dus een smalle rand is precies de plek ervoor. Het is een goede zelf zaaiende plant die zich geleidelijk zal verspreiden. Ziet er geweldig uit in combinatie met Campanulas, Ballote en Rozemarijn. 

Lavendel

Een smalle rand is de perfecte plek voor een lavendelhaag – zelfs de smalste randen kunnen plaats bieden aan dwerglavendelvariëteiten zoals ‘Hidcote’ en ‘Little Lottie’. Bekijk meer lavendelvariëteiten om te kweken.

Varens

Voor schaduwrijke plekken is een assortiment varens perfect om de grond groener te maken. Als de rand aan de voet van een muur of hek staat, is de grond mogelijk droog. Ga dan voor varens zoals tongvarens, sluiervarens of een naaldvaren.

Geef een reactie