Huis duurzaam maken

Dakterras ideaal in de stad

Met mooie dagen wil iedereen in Nederland buiten zitten want we leven in de zomer graag buiten. Als je een tuin hebt is dat ideaal, maar in de stad is de kans groot dat je géén tuin hebt. Een dakterras kan een alternatief zijn voor een tuin, maar kun je zo maar een terras op je dak maken? Nee, je mag niet zomaar een terras op je dak aanleggen. Dat komt omdat je rekening moet houden met je buren. Maar ook met het bouwbesluit van de gemeente waar je woont. Het maakt niet uit hoe groot je het terras wil maken, voor een terras op je dak moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen. De regels waaraan een dakterras moet voldoen staan in het bouwbesluit en het bestemmingsplan van de gemeente. De gemeente kan de welstandscommissie inschakelen die de aanvraag toetst op welstandsbeleid.

Hoe vraag je een vergunning aan voor een dakterras

Je krijgt niet altijd een vergunning voor een dakterras. Het beste is dat je eerst een (gratis) adviesgesprek aanvraagt met een architect. Wanneer er constructieve wijzigingen plaats moeten vinden dan ben je verplicht aan te tonen dat de verbouwing volgens de wet voldoet aan alle wet- en regelgeving. Deze kun je vinden in het bouwbesluit van de gemeente. Dit betekent dat er bouwtekeningen moeten worden gemaakt van het terras en het dak waarop het terras wordt gemaakt. Wanneer de architect zegt dat het mogelijk is om een dakterras aan te leggen dan is het verstandig om de buren op de hoogte te brengen. Woon je in een appartement dan is het zaak eerst toestemming te vragen van de VvE. Vervolgens laat je de architect een bouwtekening en de constructeur de constructie berekening maken. Hiermee kun je de vergunningsaanvraag doen.

Als de gemeente de vergunning afgeeft

Wanneer je toestemming hebt gekregen om een dakterras te maken dan is het zaak om daarvoor een goede vakman te vragen. Er zijn specialisten die een oplossing zoeken voor alles wat ze tegenkomen. Zij werken in fases om overlast te beperken. De meeste werkzaamheden worden daarom bij de vakman in de werkplaats gemaakt en voorbereid. In de eerste fase worden voorbereidingen getroffen, de daktoegang wordt gemaakt en aangebracht. In de tweede fase komt het prefab terras naar de bouwlocatie. De exacte bouwtijd is natuurlijk afhankelijk van de maat van het dakterras. Bij elke bouw komt (bouw)afval voor. Dit wordt door de vakspecialist afgevoerd en zo veel als mogelijk gescheiden voor recycling. Door de bouw zo schoon mogelijk te houden wordt ook overlast door vuil en stof zo klein mogelijk gehouden.

Bepaal vooraf de indeling van het terras

Als je een dakterras gaat aanleggen bepaal dan vooraf de indeling. Kijk hoe je toegang tot het terras op je dak kunt verkrijgen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor zoals een trap, een dakluik of een dakhuis. Ook de vloer kan worden gemaakt van meerdere vloersoorten zoals stenen of hardhout. De meeste vloeren van een terras zijn gemaakt van hardhouten terrasvlonders of composiet vlonders. Deze laatste blijven mooier van kleur. Om een terras op een dak moet voor de veiligheid ook een hekwerk worden gezet. 

Bekijk vooraf eens wat de mogelijkheden bij Dakterrasaanleggen.nl voor het aanleggen en veilig maken van je dakterras.

Geef een reactie