De geschiedenis van de kroonluchter

Overrompeld als een echte trend in de tijden de barok en renaissance (vergeet het huis van Versaille niet) denken wij de kroonluchters als eerst te herkennen, maar eigenlijk is het gebruik van kroonluchters al veel eerder in onze tijdlijn bekend. Vanaf de 13e eeuwse Middeleeuwen zien we het gebruik van diverse kroonluchters ontstaan, welke tot op heden nog steeds behoren tot een echte eyecatcher in ons dagelijkse interieur. Hierbij vertellen wij jullie de geschiedenis over dit imposante en gracieuze interieurstuk met de sterke uitstraling. 

De eerste tekenen van de kroonluchter zijn te bekennen in Italië, waarbij de kroonluchter alleen nog uit een setje houten balken aan een touw bestond met hierop kaarsjes aan bevestigd. Nu zou je denken dat dit misschien als armoedig meubelstuk werd gezien, toch werden deze voornamelijk gebruikt door rijke kooplieden. Een echt statussymbool. Vanaf de 15e eeuw zag je deze ‘armoedige’ versie veranderen naar een meer elegantere versie waarbij de echte kroonvorm ontstaat en er gebruik wordt gemaakt van metalen ringen om deze aan de muur mee te bevestigen. Hier haalt de kroonluchter dan ook zijn naam vandaan. 
In het begin van de 18e eeuw worden de kroonluchters verguld en gebogen, wat het voor de normale burgers alleen maar minder mogelijk maakte zelf nog een kroonluchter te bemachtigen. De prijzen werden vanaf dit moment alleen maar nóg hoger en door dit echte vakmanschap dus niet meer te betalen. Hier moest iets aan gedaan worden en dus gingen de glasblazers aan de slag met het werken met kristal. Hierdoor werd het mogelijk een goedkopere versie van de kroonluchter aan te bieden. Eind 19e eeuw zien we pas het gebruik van de echte kaarsen op de kroonluchters verdwijnen door de opkomst van gas en elektriciteit, waardoor veel kroonluchters verbouwd werden naar een modernere versie zoals wij die vandaag de nog steeds kennen.