De kelder vochtvrij maken, hoe doe je dat?

Kelders zijn bij uitstek ruimtes waar vocht een grote rol kan spelen. En aangezien het belangrijk is dat je kelder zo droog mogelijk is, wordt er vaak veel aan gedaan om kelders vochtvrij te houden. Dit kan je op meerdere manieren bereiken; het vocht kan immers ook op meerdere manieren de kelder binnenkomen. We helpen je graag op weg met enkele mogelijkheden.

Injecteren

Kelderafdichting kan door middel van het injecteren van de kelder plaatsvinden. Het is misschien wel de meest voorkomende vorm van vochtbestrijding en is dan ook bijzonder effectief. In dit geval worden de keldermuren onder hoge druk geĆÆnjecteerd met een speciale gel, die ervoor zorgt dat optrekkend vocht geen kans krijgt om verder te trekken. Dat optrekkende vocht komt zeer vaak voor in kelders en kan behoorlijk wat schade aanrichten. Meestal trekt dit vocht op door kleine scheurtjes, die door de injectie van de gel dus worden afgedicht. De kosten voor deze ingreep, hangen af van de grootte van je kelder. Hoe meer vierkante meters, hoe hoger de kosten.

De kelder coaten

De goedkoopste oplossing, is het laten coaten van de keldermuren. Deze coating vormt een vochtwerende laag, die er vervolgens voor zorgt dat het vocht niet meer verder kan. Het coaten van de keldermuren is een klus waarvan de kosten eveneens per vierkante meter berekend worden. Hoe meer vierkante meters er dus bedekt moeten worden met deze doorzichtige coating, hoe hoger de kosten. Je kan er echter wel van op aan dat de kosten voor het coaten van de keldermuren lager liggen dan die voor het injecteren.

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping is een effectieve manier van het vochtvrij krijgen van de kelder. Bij het bekuipen van de kelder worden eerst de scheuren en barsten opgevuld, waarna de muren waterdicht gemaakt worden met een speciale cement. Hierna worden de kimnaden versterkt. Kimnaden zijn de aansluitpunten tussen de muur en de vloer en zijn normaliter bij uitstek punten waar het water doorheen kan komen. Door dit te versterken, krijgt het water ook op deze plekken geen kans. Als dit allemaal gedaan is, wordt de keldervloer gedaan. Een droge vloer kan behandeld worden met een coating, een minder droge vloer krijgt dezelfde behandeling als de muren.

Drainage

Als de druk van het water te hoog is om een goede bekuiping uit te voeren, is drainage een goede optie. Hierbij wordt het weggepompt naar het riool. Deze methode maakt de kelder overigens niet helemaal vochtvrij, maar je bent wel van het stilstaande water af. Drainage is alleen geschikt als de druk van het grondwater echt heel hoog is en je hier eerst vanaf moet komen, voordat je een andere methode loslaat op de keldermuren. De kosten van kelderdrainage hangen af van welke drainage je precies laat toepassen en hoeveel water er uiteindelijk weggepompt moet worden. 

Geef een reactie