Een dekbedovertrek voor iedere slaapkamer

Ben je op zoek naar een nieuw dekbedovertrek? Dan is er vaak veel keuze. De verschillende materialen, de afmetingen en de dikte spelen namelijk een grote rol bij het vinden van een goed overtrek. Tevens wil je vaak de kleuren van het overtrek aanpassen aan de rest van de kleuren in een ruimte of juist weer gek doen. Je zou bij verschillende winkels kunnen kijken voor de verschillende dekbedovertrekken, maar ook dan moet je voor jezelf altijd keuzes maken. Het is daarom goed om te weten wat de verschillen zijn.  

Veel stofsoorten bij een dekbedovertrek

Een dekbedovertrek is onmisbaar in huis. Niet alleen geeft het jou voldoende comfort tijdens het slapen, maar het kan ook als accessoire in de woning dienen. Het is daarom niet altijd even eenvoudig om een keuze te maken. Zo moet je als eerste gaan kijken naar de stofsoorten. Katoen is een van de opties. Dit is 100 procent natuurlijk en het meest veelzijdig. Het heeft een groot vochtabsorberend vermogen, ventileert en isoleert. Daarbij kun je de dekbedovertrekken van deze stof eenvoudig wassen, zonder dat je naar de temperaturen hoeft te kijken. 

Denken aan de temperaturen

Tevens heb je percal katoen als je een dekbedovertrek aan gaat schaffen. Dit is een zacht katoen, waar een speciale weeftechniek aan te pas komt. In feite lijkt het op satijn, maar dan zonder het gladde. Het glimt minder, waardoor het voor veel mensen een betere keuze is. Desondanks kan satijn weer een goede oplossing zijn wanneer de temperaturen hoog oplopen. Deze stof heeft namelijk ook een verkoelend effect. Zoek je juist een overtrek dat warmte geeft? Dan is flanel weer een betere oplossing. Hiervoor zijn voldoende mogelijkheden, waardoor je het nooit meer koud gaat krijgen in de wintermaanden. 

Afmeting van het dekbedovertrek

Er zijn nog veel meer stofsoorten, maar er moet ook gekeken worden naar de maten van een dekbedovertrek. Hierbij kijk je naar het matras. De breedte en lengte zijn hierbij van belang. Heb je bijvoorbeeld een matras van 70 tot 90 centimeter breed, dan heb je een dekbedovertrek van 140 centimeter breed nodig. Vaak wordt hier een vuistregel van 40 centimeter speling gebruikt, maar je kunt ook naar jouw eigen voorkeuren kijken. Het dekbed dat erin komt, speelt ook een grote rol. Het dekbed wordt vaak smaller gehouden dan de overtrekken, zodat het overtrek eventueel nog kan krimpen na het wassen. 

Jouw eigen stijl

Wanneer je de juiste afmetingen in verhouding met je bed hebt, hoef je alleen nog maar een dekbedovertrek naar wens aan te schaffen. Hier kun je bekijken of je voor heel veel kleur gaat of het subtiel gaat houden. Ook prints zouden opties kunnen zijn als je jouw slaapkamer van een make-over gaat voorzien. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe alles eruit komt te zien en kun je het gaan aankleden met andere accessoires. Door te combineren en de dekbedovertrekken in huis te halen waar jij tevreden mee bent, kun je ervoor zorgen dat jouw slaapkamer geheel naar wens ingericht hebt.