Een huis kopen? Vergeet de bouwtechnische keuring niet!

Voordat je een nieuw huis koopt is het aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zo weet je altijd precies wat je koopt en schaf je niet per ongeluk een bouwval aan. Tevens kun je op deze manier een goede indicatie krijgen van wat eventuele renovatie en/of verbouwing zal gaan kosten. Meer weten of bouwtechnische keuringen? Lees dan verder!

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is, zoals de naam al aangeeft, een keuring waarbij de bouwkundige staat van een huis wordt onderzocht. Het gaat hierbij over zaken die met het blote oog kunnen worden gezien, zoals de staat van de funderingen, CV-ketel, wanden en vloeren. Uiteraard wordt zo’n keuring uitgevoerd door een expert die dingen ziet die de leek niet zal zien. Veelal worden zaken als luchtvochtigheid ook meegenomen in de keuring.

Wanneer laat je een bouwtechnische keuring doen?

Een bouwtechnische keuring wordt het meeste gedaan voor mensen die een huis willen kopen. Naar schatting worden zelfs 70% van alle bouwtechnische keuringen gedaan voor huizenkopers. Terecht natuurlijk, want wanneer je een huis koopt wil je niet voor onvoorziene verrassingen komen te staan met betrekking tot de verbouwing en renovatie. Ook bij personen die al een koopwoning hebben, maar bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden willen uitvoeren in een bouwtechnische keuring in trek. En zelfs voor huizenbezitters zonder verbouw of renovatieplannen is een bouwtechnische keuring waardevol. Zo kun je achterhalen of je ergens onderhoud moet uitvoeren.

Bouwtechnische keuring, en dan?

Wanneer je een bouwtechnische keuring hebt laten uitvoeren worden de bevindingen uitgewerkt in een bouwkundig rapport. Hier is de uitslag van de keuring in te vinden. Zo’n rapport geeft duidelijkheid over de bouwtechnische staat van het huis en eventuele verborgen gebreken. Zo ben je als woningbezitter weer helemaal op de hoogte van de bouwkundige staat van je huis, of toekomstige huis.

Geef een reactie