Handgemaakte lampen

Een nieuwe lamp in huis halen? Ga voor een handgemaakt model

Wanneer je besluit dat je in huis voor een bepaalde ruimte nog wel een nieuwe lamp kunt gebruiken, dan zou het goed zijn om in overweging te nemen een handgemaakt model aan te schaffen. Handgemaakte lampen hebben namelijk meer voordelen te bieden ten opzichte van industrieel gemaakte lampen dan menigeen denkt. Hieronder noemen we vier van de belangrijkste voordelen van handgemaakte lampen.

Handgemaakte lampen

Milieuvriendelijk

Van een handgemaakte lamp is ten eerste de kans groot dat deze op een milieuvriendelijke wijze tot stand is gekomen. Bij ambachtelijk werk wordt namelijk zelden of nooit gebruik gemaakt van bijvoorbeeld zware machinerie en kunstmatige (afval)stoffen. Bovendien kun je natuurlijk gewoon controleren waar de lamp is gemaakt. Kies je voor een productieplek dicht bij huis, des te beter is het voor het milieu.

Instandhouding kennis tradities

Vooral bij lampen die op een kunstzinnige manier tot stand komen is handwerk heel gebruikelijk. Het is belangrijk om het behoud van de kennis van het maken van dit soort kunstige lampen (waaronder bijvoorbeeld de welbekende Egyptische lampen) in stand te houden. Het bewaren en doorgeven van tradities is namelijk belangrijk, zeker als het om kunst gaat.

Uniciteit

Met een handgemaakte lamp weet je in ieder geval zeker dat je een uniek product in handen hebt. Bij met de hand gemaakte lampen is het immers bijna niet te doen om twee exact dezelfde exemplaren te vervaardigen.

Eerlijke en transparante productie

Als je gaat voor een handgemaakte lamp, dan hoeft het niet moeilijk te zijn om erachter te komen hoe deze lamp eigenlijk gemaakt is en van welke materialen gebruik is gemaakt bij de totstandkoming. Is de herkomst makkelijk te verifiƫren, dan weet je bovendien zeker dat er sprake is geweest van een eerlijke productie, zonder dat er bijvoorbeeld mensen zijn uitgebuit.

Geef een reactie