Een woning verhuren: hoe pak je dit aan?

Nu de prijzen van de woningen omhoogschieten en er duidelijk nood is aan extra huurwoningen, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun vrijstaande appartement of woning te verhuren. Allemaal goed en wel, maar een woning verhuren… hoe doe je dat precies? Er is niet alleen een wetgeving waar rekening mee moet gehouden worden en de huurprijs die je zal moeten bepalen, maar er komen vast en zeker nog enkele andere aspecten aan te pas. Een kort overzicht.

Het Woningwaarderingsstelsel of puntenstelsel

Het Woningwaarderingsstelsel of in de volksmond ook wel WWS of puntenstelsel genoemd, bepaalt of je woning genoeg punten heeft om het volgens je eigen huurprijs te verhuren. Zit je onder het vereiste puntentotaal van 143 punten dan ben je echter verplicht om je aan de maximale huurprijs van 710,68 euro te houden. Je woning valt in dit geval onder de categorie sociale huurwoningen. Het aantal punten die je woning krijgt toegewezen, worden onder meer bepaald door het aantal vierkante meters, de voorzieningen, de isolatiewaarde en de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente aan je eigendom geeft. Deze WOZ-waarde, die elk jaar kan veranderen, zorgt al voor een groot deel van de punten.

De huurwetgeving onder de loep nemen

Wil je jouw woning verhuren dan loont het ook de moeite om je even in de belangrijkste regeltjes van het huurrecht en de huurwetgeving te verdiepen. Ga niet alles tot in detail lezen want dat is onbegonnen werk. Zelfs ervaren advocatenkantoren gespecialiseerd in huurwetgeving ontdekken vaak nog nieuwigheden waarbij ze de wenkbrauwen fronzen. Zo zal je merken dat een huurder heel wat huurbescherming geniet en dat het daarbij heel moeilijk is om de huurder zomaar uit je woning te zetten. Gelukkig is er sinds enkele jaren wel zoiets als het afsluiten van een huurcontract voor bepaalde duur.

Na afloop van deze termijn kan je als verhuurder wel degelijk weer je woning in eigen handen nemen. Let wel op, je MOET de huurder maximaal 3 maanden voor de opzegdatum en minimum 1 maand voor de opzegdatum schriftelijk op de hoogte stellen van de opzegdatum. Doe je dit niet dan verandert het huurcontract van bepaalde duur in een huurcontract van onbepaalde duur. Een huurder kan zijn of haar contract ook steeds tussentijds opzeggen mits naleving van de opzegtermijn, terwijl een verhuurder dat niet kan.