Emelten in je tuin

Merk je dat jouw gazon plotseling vol zit met gele plekken en dat er meer vogels in pikken? Dit kan een teken zijn dat er emelten in jouw gazon zitten. Wat zijn emelten? Emelten zijn de larven van de langpootmug. De mug zelf is vrij onschuldig, maar haar larven verwoesten zo je hele gazon. Daarom moet je dit probleem goed aanpakken. In de periode van augustus tot september legt een langpootmug tot wel 400 eitjes. Wanneer de eitjes uitkomen beginnen de larven jouw gazon op te eten. ‘s Nachts komen de larven naar boven om hele grasplanten met zich mee de grond in te trekken. Zo ontstaan kleine, cirkelvormige kale plekken in je gazon.

Engerlingen in je gazon

Naast emelten bestaan er ook nog engerlingen. Dit is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. Deze larven eten niet je gras zelf op zoals emelten dat doen, maar ze eten de wortels van je gras op. Dit maakt ze natuurlijk even schadelijk voor je gazon als emelten, want zonder gezonde wortels kan je gras niet groeien, laat staan leven. Net zoals bij emelten zijn de volwassen kevers van deze soort onschadelijk voor je gazon, dus het zijn echt de larven waar je voor op moet passen. Zoals bij elke plaag geldt, kun je emelten en engerlingen beter voorkomen dan bestrijden. Dit doe je door biodiversiteit in je tuin aan te brengen. Plant dus een aantal sterk geurende planten en kruiden in je tuin.

Engerlingen bestrijden

Als je er niet vroeg genoeg van af wist, heb je geen maatregelen kunnen nemen om engerlingen te voorkomen. Dan moet je de engerlingen bestrijden. Hoe doe je dit? Er is een simpele, biologische manier om engerlingen te bestrijden. Koop aaltjes en laat deze vrij op je gazon. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van engerlingen. Deze microscopische beestjes dringen hun prooi binnen en gebruiken het als voedselbron. De prooi is binnen enkele dagen dood. Door aaltjes te gebruiken om engerlingen te bestrijden gebruik je dus eigenlijk de natuur om de natuur te bestrijden.

Een gezonde en biologische tuin

Als je biologische middelen gebruikt om jouw tuin gezond en mooi te houden kan je tuin beter tot haar volle potentie uitbloeien dan wanneer je chemische middelen gebruikt. Daarnaast help je hiermee ook de planeet. Chemische middelen en plastic voorwerpen die voor tuinen gebruikt worden verwoesten het milieu. Zonder natuur kunnen mensen niet lang overleven, dus draag jouw steentje bij aan het redden van onze prachtige planeet door enkel biologische en natuurlijke producten in jouw tuin te gebruiken.

Geef een reactie