EPC contracting, wat is dat?

Misschien heb je het weleens voorbij horen komen, misschien hoor je het voor het eerst. In deze blog willen we je graag uitleggen wat EPC contracting is. Lees dus gauw verder, dan duiken we er meteen in!

Engineering

De E van EPC staat voor engineering. Hierbij wordt het product ontworpen. Vaak gaat het om een industriële machine of een apparaat, soms om een deel daarvan. Er wordt rekening gehouden met alle functionele eisen en wensen waar het product aan moet voldoen en ook met de wetten en regelgevingen die eventueel op het product en gebruik daarvan van toepassing zijn.

Procurement

Procurement draait om het vinden van de juiste mensen, materialen en andere benodigdheden om het in de engineering fase ontworpen product te gaan ontwikkelen. Logischerwijs kan deze fase soms al aanvangen tijdens de engineering fase, maar pas wanneer de engineeringfase is afgrond weet men natuurlijk zeker wat er wel en niet benodigd is. Deze stap klinkt gemakkelijk, maar schijn kan bedriegen. Sommige zaken zijn namelijk moeilijk te vinden, waardoor er ook in de procurement fase soms ingewikkelde uitdagingen ontstaan.

Construction

Nadat in de engineering fase het ontwerp is gemaakt en alle benodigdheden tijdens de procurement fase zijn verzameld kan de constructiefase beginnen. Het ontworpen product wordt met de verzamelde benodigdheden gemaakt. Hier komen disciplines zoals lassen veel aan bod, aangezien de meeste producten voor industriële toepassingen robuust en duurzaam moeten zijn, bijvoorbeeld omdat deze onder druk komen te staan wanneer ze uiteindelijk in gebruik worden genomen.

En het contracting dan?

Je weet nu wat EPC is. Wanneer we daar contracting aan toevoegen betekent dat eigenlijk niets anders dan dat de EPC fases worden uitbesteed middels een contract. Een bestelling, zou je kunnen zeggen. We hopen je een goed beeld te hebben gegeven van wat EPC contracting is en dat je het leuk vond om hierover te lezen!