Handige tips voor de realisatie van een bouwplan

Heb je bouwplannen, zoals het uitbreiden van je huidige bedrijfsgebouw? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent, om verrassingen te voorkomen. Er komt namelijk een hoop kijken bij zo’n groot bouwproject. In dit artikel vind je een aantal bruikbare tips, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Bekijk aandachtig het bestemmingsplan 

Zorg eerst dat je precies weet welke mogelijkheden er zijn als het aankomt op zaken als vrijstellingen, bouwhoogtes, bouwvlak en het bebouwingspercentage. Kijk ook wat er mogelijk is qua parkeerruimte. Schakel een architect in en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een een omgevingsvergunning aanvraagt; het duurt namelijk ook altijd even voordat dit rond is. Vaak kun je bestemmingsplannen inzien op de website van de gemeente.

Het plan valt niet binnen de regels van het bestemmingsplan, wat nu?

Als je bouwplan niet binnen de regels valt, is het de bedoeling dat je je ook voor allerlei planologische zaken verantwoordt en zijn er allerlei regels waar je opeens rekening mee moet houden. Je kunt er echter ook voor kiezen een bestemmingsplanherziening aan te vragen. Als je plan afwijkt van de regels van het bestemmingsplan, heb je de medewerking nodig van de gemeente. Als zij niet willen meewerken dan zul je aanpassingen moeten doorvoeren, waarna je opnieuw om goedkeuring zal moeten vragen. De herziening moet voldoen aan verschillende wettelijk verplichte aspecten. Als er sprake is van een afwijking, zul je bepaalde maatregelen die je moet treffen ook in het plan opnemen. Let erop dat het bouwplan ruimte laat voor eventuele aanpassingen in de toekomst, zodat je niet de hele procedure opnieuw hoeft te doorlopen. Ga je voor een afwijking van het plan? Let er dan op dat je tijdens de procedure het plan niet meer aanpast. Hierdoor kan het namelijk zo zijn dat je weer van voren af aan moet beginnen.

Belangrijke aspecten

Er bestaan verschillende aspecten die bij een gemeentelijk besluit over een bestemmingsplan afgewogen kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om de bereikbaarheid, mogelijkheid tot laden/lossen, parkeerruimte, de locatiekeuze en de functionele noodzaak van het idee. Ook kan er worden gekeken naar zaken als de beeldkwaliteit. 

De aanvraag voor een vergunning

Denk er verder aan dat je ook nog een vergunning aan moet vragen. De aanvraag hiervoor kun je mooi doen in de tijd dat de procedure voor de bevestiging van je bestemmingsplan loopt.

Maak eventueel aanpassingen in het plan

Soms kan het nodig zijn om aanpassingen te maken in het ontwerpplan. Het kan dan handig zijn om hierover te overleggen met degene die de zienswijze heeft ingediend. Het is namelijk van belang dat je erachter komt wat de motieven van diegene zijn: waarom heeft hij/zij bezwaar gemaakt? Wellicht kun je zo samen tot een geschikte oplossing komen.

Last but not least: je staat er gelukkig niet alleen voor

Weet je niet zo goed hoe je dit alles het beste aan kunt pakken? Niet getreurd, je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen. Het is mogelijk om op allerlei verschillende gebieden advies te krijgen bij het realiseren van een bouwplan. Als je ontwerp binnen het bestemmingsplan valt, dan kun je het beste een architect inschakelen. Verder kun je advies krijgen van stedenbouwkundigen en ruimtelijke ordeningsbureau’s. Zij kunnen je helpen om in contact te komen met de juiste specialisten en kunnen ervoor zorgen dat het gewenste resultaat doelmatig wordt bereikt. Ook als het plan niet haalbaar is, zal zo’n bureau je hierop wijzen. Je kunt overigens ook de hulp inschakelen van planeconomen. Planeconomie is de basis van iedere gebiedsontwikkeling, dus dit is zeker geen overbodige luxe.

Geef een reactie