Hardhout of zachthout?

Als je niet zoveel van verschillende soorten hout afweet, dan zal je misschien geneigd zijn om de goedkoopste soort hout te kiezen voor jouw bouwproject. Meestal is zachthout zoals dat van de spar het goedkoopste. Dat hoeft geen probleem te zijn.  Als je een simpel kastje of iets dergelijks wilt maken, dan is zachthout prima. Als je daarentegen iets stevigers wilt bouwen zoals een meubelstuk, dan is hardhout waarschijnlijk de betere keuze. Hoe jouw project er uitziet is de doorslaggevende factor wanneer je wilt weten welk type hout voor jou het meest geschikt is. Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt tussen zacht- of hardhout, maar hout van specifieke bomen heeft vaak ook een unieke set eigenschappen. Zo wordt vuren hout bijvoorbeeld specifiek vaak gebruikt voor timmerwerk binnenshuis. Toch begint het project vaak met de vraag of je zacht- of hardhout wilt gebruiken. Hoe weet je welke van de twee je wilt hebben?

Hardhout

Hardhout komt in de regel van bomen die in de winter hun bladeren verliezen. De officiële term voor dit soort bomen is, verrassend genoeg, bladverliezende bomen. De naam hardhout zegt het al een beetje. Deze houtsoorten zijn over het algemeen beter bestendig tegen krassen, deukjes en andere vormen van grote druk. Het wordt dan ook veel gebruikt voor meubelstukken en andere bouwprojecten waar je enige stevigheid van verwacht. Bovendien ziet hardhout er vaak net eventjes iets mooier uit. Denk aan een mooie eiken vloer, mahoniehouten tafel of een deur van esdoornhout.

Zachthout

Zachthout komt daarentegen van, je raad het al, bomen die hun bladeren niet verliezen. De naam voor deze bomen is een stuk origineler, namelijk groenblijvende bomen. Het hele jaar door zijn de bladeren aanwezig en zichtbaar, zoals bij de welbekende denneboom. Uiteindelijk sterven de bladeren wel af en groeien er nieuwe, maar dat is niet seizoensgebonden, en gebeurt ook op individuele schaal. Het hout van deze bomen is logischerwijs een stuk zachter. Het voordeel van zachthout is dat het een stuk goedkoper is. Dit komt omdat de bomen die zachthout leveren over het algemeen sneller groeien. Je kan er bijvoorbeeld wel twee of drie keer zoveel laten groeien in dezelfde periode dat een hardhouten boom zoals een eik groeit. Omdat het hout goedkoper is wordt het vaak gebruikt in de bouw.

Vraag advies aan

Als het goed is loopt er bij jouw plaatselijke bouwmarkt ook wel iemand rond die een beetje verstand van houtbewerking heeft. Schroom dus ook niet om daar naar binnen te lopen en advies te vragen voor de keuze van het soort hout voor jouw bouwproject!